Mielonka ze słoika

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • łopatka bez kości

    1 kg
  • czosnek

    4-5 ząbków
  • majeranek

    1 łyżka
  • sól

    2 łyżeczki
  • woda

    3/4 szkl.
  • boczek

    1/2 surowy bez kości
  • Pieprz czarny mielony Prymat

    1i1/2 łyżeczki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Mięso zmielić i przełożyć do miseczki. Czosnek przecisnąć przez praskę i dodać do mięsa. Dodać sól, pieprz , majeranek i wyrobić, najlepiej dłońmi mięso po trochu dodając wodę. Przełożyć do wyparzonych słoiczków na 3/4 wysokości. Słoiki gotować we wodzie około 1,5 godz. Wyjąć, przestudzić i włożyć do lodówki. Po 2 godz. kiełbaska jest gotowa do jedzenia.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (12)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Janina 22.10.2013 12:10
Bardzo lubię takie mięso kiełbasiane ze słoika;)
sara1 22.10.2013 09:46
chętnie by się zjadło
dodi 22.10.2013 09:45
trafia do ulubionych
msmors 22.10.2013 09:26
dawno takiej nie jałam
Mysiunia 22.10.2013 09:16
u mnie też się taka konserwa robiła w ubiegłą środę - jest pyszna :) ja jednak ją pasteryzuję 2 razy - dłużej można przechowywać. Po pierwszym gotowaniu studze słoiki, odkręcam, ponownie dolewam wody i znów pasteryzuje.
Magula 21.10.2013 22:42
Kiedyś moja babcia takie robiła i pamiętam że były pyszne
Barbara777 21.10.2013 22:36
na pewno zrobię
alaaa 21.10.2013 21:55
pyszne mięsko
babajaga1969 21.10.2013 21:42
nie robię takiej, ale wiem, że jest pyszna
Izabela9 21.10.2013 21:36
Robię bardzo podobnie, pyszna.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat