Mielonka wieprzowa z kurczakiem

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • Karczek

    40 dag
  • szynka wieprzowa

    40 dag
  • pierś z kurczaka

    1 szt mała
  • Pieprz czarny mielony Prymat

    1 łyżeczka
  • sól

    20 g
  • tymianek

    1/3 łyżeczki
  • Zioła prowansalskie suszone Prymat

    1/2 łyżeczki
  • woda zimna

    70 ml
  • czosnek ząbki

    1 szt
  • Żelatyna wieprzowa Prymat

    1 łyżeczka
  • Papryka ostra mielona Prymat

    1 szczypta
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Mielonka wieprzowa z kurczakiem foto
Szynkę i karczek oczyścić. Karczek zmielić w maszynce do mięsa, a szynkę pokroić w drobną kostkę, mięso wymieszać ze sobą. Dodać sól, pieprz, zioła prowansalskie, tymianek i czosnek przeciśnięty przez praskę, dobrze wymieszać. Na koniec dodać wodę i żelatynę, ponownie wymieszać.
Krok 2 - Mielonka wieprzowa z kurczakiem foto
Mięso rozłożyć na płat mięsa, po środku ułożyć pierś z kurczaka i przykryć nim.
Krok 3 - Mielonka wieprzowa z kurczakiem foto
Mięso umieścić w woreczku, zawiązać, a następnie włożyć do szynkowara. Szynkowar umieścić w wysokim naczyniu, zalać wodą do wysokości mięsa w szynkowarze. Prażyć w temperaturze 80 st C ok 1,5h. W razie konieczności dolewać wodę.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
adelajda 13.12.2016 18:01
Też takie wędlinki robię
Wafelek2601 13.12.2016 16:19
Pyszne mięsko

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat