Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Mielonka domowa

2.0
(10)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

karkówka 2 kg
boczek wędzony 700 g
cebula
ząbki czosnku 10-12
Pieprz czarny mielony Prymat 2 łyżki
sól 3 łyżki
bazylia świeża garść

Przepis i sposób przygotowania na: Mielonka domowa

Z karkówki wykroić ½ kg chudego mięsa i pokroić w drobną kostkę. Podobnie z boczkiem. Wymieszać z karkówką. Dodać starty na małych oczkach czosnek ,wymieszać i odstawić. Pozostałe mięso zemleć na grubych oczkach. Do pokrojonego w kostkę mięsa dodać mielone ,posiekaną cebulę ,pieprz ,sól i posiekaną bazylię. Wszystko dokładnie wyrobić i wstawić do lodówki na całą noc.
Następnego dnia wygotować słoiki a każdą nakrętkę natrzeć wódką by usunąć wszystkie bakterie. Kiedy słoiki ostygną ,włożyć do nich surowe mięso ,pozostawiając 3 cm od góry wolnej przestrzeni. Mięso jak najmocniej ubić.
Do garnka włożyć czystą ścierkę ,ustawić na niej słoiki i zalać wodą do ¾ wysokości słoików. Gotować 3 godziny od momentu wrzenia ,następnie słoiki mocno dokręcić i pozostawić na całą noc. Następnego dnia ponownie gotować słoiki 1 ½ godziny i włożyć do lodówki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Edith85 09.01.2015 15:13
ale bym zjadła kanapeczkę z taką mielonką
irmax 09.01.2015 14:49
mniam, chcę spróbować
monika141 09.01.2015 14:43
pyszne mięsko mniam
smakołyk 09.01.2015 13:52
trochę pracochłonne, ale na pewno pyszne bo domowe
dodi 09.01.2015 12:20
pysznie wygląda
Noruas 09.01.2015 11:55
rewelacyjna! taka domowa musi być super!
Anna169Hosz 09.01.2015 11:50
Bardzo apetyczna!
Michał2 09.01.2015 11:38
mniam kusi;)na kanapke jak znalazł
marcia7 09.01.2015 11:18
domowa jest super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak