Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Mielonka Babuni

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

łopatka bez kości 3 kg
skórki surowe 300 dag
czosnek 3 średnie główki
sól do smaku
pieprz do smaku
boczek 1 surowy

Przepis i sposób przygotowania na: Mielonka Babuni

Jak mamy juz dość wędliny ze sklepu która jest tak bogata „chemie” to ta mielonka jest ciekawą alternatywą.
Polecam na kanapki .
Skórki gotujemy w niewielkiej ilości wody, aż się rozgotują. Następnie mielimy przez maszynkę na drobnej siatce)
Połowę mięsa mielimy na drobnej siatce, a drugą część na grubszej. Mięso oraz przemielone skórki łączymy, dolewamy wywar z gotujących się skórek Doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz czosnkiem. Mięso dobrze wyrabiamy tak aby sie połączyło w jednolitą masę. Tak przygotowaną mielonkę przekładamy do słoików nie do pełna dobrze uciskając.
Następnie słoiki wekujemy na wolny ogniu około 1h 40min. Tak przygotowaną mielonkę możemy przechowywać w lodówce długi czas.
Smacznego

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Bernadeta1 28.10.2013 09:33
super zapasik taka mielonka
Aannkaa82 15.08.2013 18:31
Uwielbiam takie mięsko... tylko te skórki trochę mnie zniechecają :) można zrobić bez?
fotoviderek 30.03.2013 07:16
Nasze babunie miały zawsze dobre pomysły :)
Andrzej8 01.02.2013 14:18
Super ciekawa alternatywa dla wędliny
Katarzyna34 22.01.2013 10:36
Z takiej porcji wychodzi około 6 słoiczków 700 ml
Laila2786 21.01.2013 16:23
pycha, ile słoików ci wychodzi z tej porcji mięska?
barbara11561 20.01.2013 15:01
pyszna do pieczywa,też taką bardzo lubię:)
Emiliozo 20.01.2013 10:37
taka mielonka jest bardzo smaczna
Katarzyna34 19.01.2013 09:33
Dziękuje za wszystkie pozytywne komentarze
marta1371 18.01.2013 23:20
Pamiętam ten smak
ziutula
ziutula 18.01.2013 17:24
robię podobnie, lubimy zamiast dziwnej kiełbasy..
Henryka2 18.01.2013 17:19
Muszę wypróbować.
Henryka2 18.01.2013 17:19
Muszę wypróbować.
Henryka2 18.01.2013 17:19
Muszę wypróbować.
Henryka2 18.01.2013 17:19
Muszę wypróbować.
Henryka2 18.01.2013 17:19
Muszę wypróbować.
Henryka2 18.01.2013 17:19
Muszę wypróbować.
babajaga1969 18.01.2013 15:39
oj!, to jest kiełbacha pycha - smaczne :)
PIOTR11 18.01.2013 13:36
apetycznie wygląda
Agnieszka91 18.01.2013 13:32
pyszności
Miki 18.01.2013 13:21
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak