Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Mielone zraziki nadziewane porem i papryką

5.0
(26)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Składniki:

mięso mielone wołowo-wieprzowe 500 gramów
papryka czerwona 1 sztuka
zielona papryka 1 sztuka
por 1/2 sztuki
cebula 1 sztuka
czosnek ząbki 2 ząbki
jajko 1 sztuka
Bułka tarta klasyczna Prymat 2 łyżki
koncentrat pomidorowy 2 łyżki
ketchup pikantny 2 łyżki
sól do smaku
pieprz do smaku
Papryka ostra mielona Prymat do smaku
mąka pszenna 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Mielone zraziki nadziewane porem i papryką

Cebulę obrać, posiekać i zeszklić na odrobinie oleju. Mięso urobić z jajkiem, bułką tartą, odrobiną soli i pieprzu oraz połową cebuli. Wyrobić zwartą masę.

Papryki oczyścić, pokroić w paseczki. Por dokładnie umyć, osuszyć i pokroić w półtalarki. Do pora dodać połowę pokrojonej papryki. Dusić na odrobinie olejuokoło 2 minuty. Dodać resztę cebuli, doprawić solą i pieprzem. Nabierać małą porcję mięsa, spłaszczać na dłoni i nakładać farsz. Zlepiać formując podłużne zrazy. Oprószyć delikatnie mąką i obsmażyć z obu stron na odrobinie oleju.

Zrazy zalać niewielką ilością wody. Doprawić solą, pieprzem i ostrą papryką. Dodać koncentrat pomidorowy wraz z keczupem i przeciśniętymi przez praskę ząbkami czosnku. Dusić około 15 minut na małym ogniu. Dodać pozostałą paprykę. Dusić chwilkę.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IKrakowianka 02.12.2014 22:02
smaczna propozycja
w mojej kuchni 02.12.2014 16:07
tak jak lubię są zrobione
Agnieszka-87-25 02.12.2014 14:39
ekstra nadzienie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak