Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Mielone z trybulą i mozzarellą

2.0
(6)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

pierś z kurczaka 500 g
łopatka wieprzowa 500 g
mozzarella 120 g
cebula biała 1 szt.
jajko 2 szt.
kajzerka 1 szt.
mleko 0,5 szklanki
trybula posiekana 3 łyżki
Czosnek niedźwiedzi suszony Prymat 1 spora łyżeczka
sos sojowy słodki
sól i pieprz
Bułka tarta klasyczna Prymat
olej rzepakowy do smażenia

Przepis i sposób przygotowania na: Mielone z trybulą i mozzarellą

Kroki postępowania

1
Propozycja na delikatne, smakowite i niezwykle soczyste mielone drobiowo - wieprzowe z dodatkiem świeżej, aromatycznej trybuli. Smak mielonych podkreśla także nuta czosnku niedźwiedziego, a ich wnętrze wypełnia ser mozzarella. Smacznie polecam to połączenie :)

PRZYGOTOWANIE:

Cebulę kroimy w kostkę, szklimy na oleju rzepakowym i studzimy. Oczyszczoną łopatkę i pierś z kurczaka mielimy w maszynce do mięsa wraz z ostudzoną cebulą i dodajemy do nich 2 żółtka, namoczoną w mleku bułkę, trybulę oraz czosnek niedźwiedzi. Wszystko dokładnie mieszamy, a powstałą masę doprawiamy solą, świeżo zmielonym pieprzem i słodkim sosem sojowym.
Krok 1 - Mielone z trybulą i mozzarellą foto
2
Do powstałego farszu dodajemy pianę ubitą z dwóch białek i delikatnie mieszamy.

* piana z białek sprawi, że kotlety będą delikatne i niezwykle soczyste.
Krok 2 - Mielone z trybulą i mozzarellą foto
3
Na każdą porcję masy mięsnej nakładamy kawałek sera mozzarella i formujemy kotlety tak, aby kawałek sera znalazł się w środku każdego mielonego.
Krok 3 - Mielone z trybulą i mozzarellą foto
4
Uformowane mielone obtaczamy w bułce tartej* i układamy je na dużym talerzu lub desce.

* użyłam bułki bezglutenowej, ale równie dobrze sprawdzi się zwykła.
Krok 4 - Mielone z trybulą i mozzarellą foto
5
Kotlety smażymy na rozgrzanym oleju rzepakowym (wybierajmy ten najwyższej jakości) z obu stron na złoty kolor. Po usmażeniu odsączamy je z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.

Gotowe mielone podajemy z ulubionymi dodatkami węglowodanowymi oraz świeżą surówką.

Życzę smacznego! :)
Krok 5 - Mielone z trybulą i mozzarellą foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ben-ka 29.04.2016 18:03
Bardzo apetycznie wyglądają.
Wafelek2601 18.01.2016 10:26
Z pewnością są pyszne
Iwusia 17.01.2016 23:06
uwielbiam takie niespodzianki
wyattearp 17.01.2016 19:01
super kotleciki
w mojej kuchni 17.01.2016 17:14
same pyszności mielone
MałaMi89 17.01.2016 14:48
Aż sobie wyszukałam co to trybula, bo nie wiedziałam :) kotleciki wyglądają extra!
RenataZ-et 17.01.2016 14:29
świetne połączenie
monikaT83 17.01.2016 13:52
Pyszne,soczyste i aromatyczne mielone :)
Marta1986 17.01.2016 13:18
pyszne mielone
olkaaa 17.01.2016 13:04
chętnie spróbuję
ilka01 17.01.2016 12:41
dobry pomysł
justynkag 17.01.2016 12:40
Prezentują się pięknie i pewnie też dobrze smakują

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak