Mielone z serem feta i oliwkami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mięso mielone

    0,5 kg
  • cebula

    1 sztuka
  • oliwki

    3 łyżki
  • jajko

    1 duże
  • bułka

    1 sztuka
  • mleko

    do namoczenia
  • sól, pieprz

    do smaku
  • czosnek

    2 ząbki
  • olej do smażenia

  • Bułka tarta klasyczna Prymat

    do panierki
  • feta

    1/4 opakowania
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

• Bułka tarta do panierki
Bułkę namaczamy w mleku. Gotową odciskamy i dodajemy do mięsa.
Cebule kroimy w drobną kostkę i także dokładamy do mięsa. W dalszej kolejności dodajemy jajko, przyprawy oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Dokładnie mieszamy.
Ser feta kroimy w plastry. Oliwki kroimy w plasterki.
Z gotowej masy mięsnej formujemy placuszki. Na każdym placuszku z jednego końca układamy po plastrze sera oraz 1-2 oliwki (pokrojone). Formujemy kotleciki. Obtaczamy je w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron do zrumienienia.
Tak przygotowane mielone podaje jako dodatek do ziemniaków. Zachęcają one nie tylko smakiem i wyglądem:).

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (7)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
gusia1000 24.01.2014 00:40
Smaczne to.
Stenka 18.10.2013 17:45
ciekawy przepis
ana1 18.10.2013 16:26
świetne mięsko
IwonaDD 18.10.2013 13:53
pyszne kotleciki
brioszka 18.10.2013 13:45
uwielbiam takie!
msmors 18.10.2013 12:55
super danie
Marta1986 18.10.2013 12:50
bardzo apetyczne

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat