Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Mielone z ryżem w sosie pomidorowym

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

kotlety

mięso mielone wieprzowe 0,5 kg
jajko 1 szt.
ryż 3/4 torebki
sól i pieprz do smaku
Czosnek suszony Prymat do smaku
kostka rosołowa 1 szt

sos pomidorowy

woda 0,5 litra
kostka rosołowa 1 szt
koncentrat pomidorowy 3-4 łyżeczki
mąka 3-4 łyżeczki
śmietana 2-3 łyżeczki
masło 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Mielone z ryżem w sosie pomidorowym

Kroki postępowania

1
Do mięsa dodajemy jajko, ryż, sól, pieprz, czosnek granulowany i wszystko wyrabiamy
Krok 1 - Mielone z ryżem w sosie pomidorowym foto
2
Formujemy kotlety i podsmażamy je na złoty kolor z obu stron
Krok 2 - Mielone z ryżem w sosie pomidorowym foto
3
Kotlety przekładamy do naczynia żaroodpornego (ja użyłam ultra pro), a następnie zalewamy bulionem z kostki rosołowej tak, aby były przykryte .
Krok 3 - Mielone z ryżem w sosie pomidorowym foto
4
Zamknięte naczynie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na ok 45 minut
Krok 4 - Mielone z ryżem w sosie pomidorowym foto
5
Podajemy z sosem pomidorowym wg przepisu: Z wody i kostki rosołowej przygotowujemy bulion. Do bulionu dodajemy koncentrat pomidorowy, a następnie zagęszczamy mąką rozrobioną w zimnej wodzie. Dodajemy śmietanę i doprawiamy ewentualnie do smaku. Na koniec dodajemy masło, mieszamy aż się rozpuści
Krok 5 - Mielone z ryżem w sosie pomidorowym foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Futka 12.03.2015 09:29
Cudowne i bardzo smakowite mielone w towarzystwie pysznego sosu :)
Agnieszka-87-25 12.03.2015 09:15
mój smak!!!
Aleksandra/Olcia 12.03.2015 09:01
pycha mięsko

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak