Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Mielone z ryżem, marchewką i pekinką

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

kotlety

mięso mielone wieprzowe 1 kg
kapusta pekińska 1 szt.
marchewka 6 szt.
jajko 3 szt
sól i pieprz
Majeranek suszony Prymat do smaku
Czosnek suszony Prymat do smaku
ryż 2 torebki
Bułka tarta klasyczna Prymat do obtoczenia
olej do smażenia

sos

cebula biała 1 szt.
papryka czerwona 1/2 szt
kostka rosołowa
mąka 3 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Mielone z ryżem, marchewką i pekinką

Kroki postępowania

1
Gotujemy ryż.
Marchewkę obieramy i tarkujemy na grubych oczkach.
Kapustę pekińską drobno szatkujemy
Krok 1 - Mielone z ryżem, marchewką i pekinką foto
2
Warzywa mieszamy z mięsem, dodajemy sól, pieprz, czosnek granulowany, majeranek, jajka oraz wystudzony ryż
Krok 2 - Mielone z ryżem, marchewką i pekinką foto
3
Z przygotowanej masy formujemy kotlety, obtaczamy w bułce tartej i podsmażamy
Krok 3 - Mielone z ryżem, marchewką i pekinką foto
4
Usmażone kotlety przekładamy do naczynia żaroodpornego, dodajemy kostkę rosołową i zalewamy wodą tak, aby kotlety były przykryte. Wstawiamy do piekarnika na ok 40 minut
Krok 4 - Mielone z ryżem, marchewką i pekinką foto
5
Cebulę i paprykę kroimy w kostkę lub talarki i dusimy na masełku do miękkości, następnie blendujemy na gładką masę
Krok 5 - Mielone z ryżem, marchewką i pekinką foto
6
Kotlety przekładamy do osobnego naczynia, a do pozostałego sosiku dolewamy zmiksowaną cebulę i paprykę. Całość zagęszczamy mąką.
Krok 6 - Mielone z ryżem, marchewką i pekinką foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Michał2 26.03.2015 12:28
bardzo smaczne
Futka 26.03.2015 08:50
Świetna i bardzo smaczna propozycja na mielone :)
Adamorek 25.03.2015 22:56
cudny sosik

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak