Mielone z podsmażoną cebulką

Mielone z podsmażoną cebulką

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kotlety mielone z podsmażoną cebulą to najprostsze domowe kotlety mielone, które można zrobić na wiele sposobów, zazwyczaj robię je z cebulą surową drobno pokrojoną. Jak by je nie przygotować smakują bardzo dobrze i są bardzo smaczne.

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

g

kg

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

SKŁADNIKI:

  • mięso mielone

    500 gramów
  • cebule

    2 sztuki
  • jajo

    1 sztuka
  • masło klarowane

    1 łyżka
  • bułka namoczona w mleku

    1 sztuka
  • sól

    1 szczypta
  • czarny pieprz mielony Prymat

    1 szczypta
  • przyprawa w płynie

    1 szczypta

Dodatkowo:

  • tarta bułka

    300 gramów
  • olej do smażenia

    0.5 litra
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Cebule po obraniu pokroić w drobną kostkę.  Następnie podsmażyć do zeszklenia na łyżce masła klarownego. Do wyższej miski włożyć mięso mielone i kilka razy przemieszać dodać jajko, namoczoną w mleku lecz odciśniętą bułkę oraz przyprawy, ponownie wymieszać.
Masa musi być zwięzła i kleista. Dodać podsmażoną wystudzoną cebulę i znowu wymieszać.
Gdyby masa była zbyt luźna można dodać bułki tartej. Z masy formować kotlety, panierować w bułce tartej i smażyć na rozgrzanej patelni z dodatkiem oleju z każdej strony na rumiano.
Podawać z ziemniakami z dodatkiem ulubionej surówki czy buraczków itp.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat