Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Mielone z kaszą gryczaną

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

kasza gryczana 0,5 szklanki
mięso mielone wieprzowe 500 gram
pieczarki 20 dag
czosnek 2-3 ząbki
jajko 2 sztuki
szczypiorek pęczek
bułka czerstwa 1 sztuka
mleko do namoczenia bułki
sól i pieprz do smaku
Bułka tarta klasyczna Prymat do panierki
olej do smażenia

Przepis i sposób przygotowania na: Mielone z kaszą gryczaną

Kroki postępowania

1
Kaszę gryczaną gotujemy na sypko. Ugotowaną studzimy.
Krok 1 - Mielone z kaszą gryczaną foto
2
Pieczarki kroimy w plasterki, przysmażamy na oleju, doprawiamy i studzimy.
Bułkę namaczamy w ciepłym mleku.
Krok 2 - Mielone z kaszą gryczaną foto
3
Mięso przekładamy do miski. Dodajemy do niego przeciśnięty przez praskę czosnek, sól oraz pieprz. Do przyprawionego mięsa dodajemy ugotowaną kaszę, przestudzone pieczarki, odciśniętą bułkę, jajka oraz szczypiorek. Całość ponownie mieszamy, by wszystkie składniki dokładnie się połączyły. Ewentualnie jeszcze doprawiając do smaku.
Krok 3 - Mielone z kaszą gryczaną foto
4
Z gotowej masy mięsno – gryczanej formujemy zgrabne placuszki. Uformowane obtaczamy w bułce tartej.
Krok 4 - Mielone z kaszą gryczaną foto
5
Gotowe kotleciki smażymy z dwóch stron do zrumienienia.
Usmażone odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.
Krok 5 - Mielone z kaszą gryczaną foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 01.01.2017 23:29
Dobre kotlety
jagoda5913 19.12.2016 00:38
ciekawy przepis
bertpvd 18.12.2016 20:59
pyszne mielone

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak