Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Mielone z chrzanem podduszane

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

mięso mielone wieprzowe 20 dag
cebula 1/2 sztuki
jajko 1 sztuka
Bułka tarta klasyczna Prymat 2 łyżki
sól 1 szczypta do smaku
pieprz mielony 1 szczypta do smaku
mąka do oprószenia 1 1 łyżka
Przyprawa do zup i potraw Kucharek 1 do smaku
chrzan tarty 4 łyżeczki
olej do smażenia 1 wg potrzeby
masło 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Mielone z chrzanem podduszane

Kroki postępowania

1
Mięso wymieszać z bułką tartą , jajkiem , podsmażoną cebulką . Doprawić solą , pieprzem , maggi. Wymieszać dokładnie. Odstawić na pół godziny do lodówki.
Krok 1 - Mielone  z chrzanem podduszane foto
2
Moczyć ręce w zimnej wodzie* i formować placuszki . Na środek każdego nałożyć łyżeczkę tartego chrzanu . Zakryć mięsem i uformować kotlet .
Krok 2 - Mielone  z chrzanem podduszane foto
3
Obtoczyć kotlety w mące strzepując jej nadmiar .
Krok 3 - Mielone  z chrzanem podduszane foto
4
Smażyć na rumiano na oleju.
Krok 4 - Mielone  z chrzanem podduszane foto
5
Zdjąć z patelni i przełożyć do garnuszka . Dodać masło i kilka łyżek wody . Przykryć i dusić by doszły w środku.
* takie ułatwienie -mięso mniej się klei do dłoni
Krok 5 - Mielone  z chrzanem podduszane foto
6
Kto nie lubi mielonych ? Tak myślałam - wszyscy lubią .A zastanawialiście sie kiedyś ile jest ich odmian ? Klasyczny w bułce tartej , hamburger , chicken burger , kebab itp. itd.
Z grilla, duszone, smażone, z sosem i bez. A przecież jeszcze można upiec klops. Nadziać jakimś farszem , wymieszać masę z dodatkami. Chyba nigdy nie skończą się pomysły na mielone.
Krok 6 - Mielone  z chrzanem podduszane foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Renataj 06.11.2013 17:52
Fajny pomysł - lubię wszystko co pikantne.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak