Mielone w sosie pomidorowo-bazyliowym

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

sos

  • Pomidory krojone z puszki

    1 op
  • bazylia otarta Prymat

  • masło

    2 łyżeczki
  • czosnek

    2 ząbki
  • sól

  • pieprz czarny mielony

kotlety

  • mięso mielone wieprzowe

    400 g
  • jajko

    1
  • cebula

    1 szt
  • bułka tarta

  • sól

  • pieprz czarny mielony

  • ser żółty

    150 g
  • olej do smażenia

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Do mięsa mielonego dodać pokrojoną drobniutko cebulę,jajko,przyprawy i 2 łyżki bułki tartej.Wyrobić masę mięsną i podzielić na kotlety.Każdy uformować i obtoczyć w bułce tartej.Usmażyć na rozgrzanym oleju.
Pomidory z puszki zblendować .Na patelni rozgrzać masło i podsmażyć wyciśnięty przez praskę czosnek.Chwilę podsmażyć .Dodać pomidory i dalej smażyć .Doprawić sol i pieprzem,oraz dodać bazylię.
Kotlety ułożyć w naczyniu do zapiekania,zalać sosem .Całość posypać startym żółtym serem.Wstawić do nagrzanego piekarnika na ok 15min (temp 180st)

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (6)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Bożena Matuszczyk 02.02.2017 14:59
Kuszące danie na pyszny obiadek;)
adelajda 22.01.2017 19:43
dobry obiadek
KuchniaMagdaLeny 02.01.2017 23:51
Mniam...Pyszny obiadek :)
Diana Rusiłowicz 12.12.2016 00:44
Pyszne jedzonko :)
w mojej kuchni 28.11.2016 18:25
pyszne mielone na obiad
Wiesława1 28.11.2016 12:25
pyszne danie

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat