Mielone w kwiatkach cukinii

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • kwiaty cukinii

    10 sztuk
  • mięso mielone wieprzowe

    300 gram
  • czosnek

    1-2 ząbki
  • sól, pieprz

    do smaku
  • cebula

    1 sztuka
  • olej do smażenia

  • jajka

    do panierki
  • mąka

    do panierki
  • bułka tarta

    do panierki
  • bułka tarta

    2-3 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Mielone w kwiatkach cukinii foto
Cebule kroimy w kostkę i rumienimy na oleju. Do gotowej dokładamy mięso, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz przyprawy. Całość smażymy, aż mięso będzie gotowe.
Do lekko przestudzonego mięsa dokładamy bułkę tartą. Z masy toczymy około 10 podłużnych kulek-wałeczków.

Pozbawione pręcików kwiaty nadziewamy przygotowanym mięsem. Końce kwiatów delikatnie skręcamy.
Krok 2 - Mielone w kwiatkach cukinii foto
Napełnione kwiaty panierujemy w mące, jajku i bułce. Obsmażamy na oleju jak krokiety z obu stron do zrumienienia.
Krok 3 - Mielone w kwiatkach cukinii foto
Tak przygotowane mielone doskonale pasuje do ziemniaków, ryżu czy kaszy.

Kwiaty cukinii chodziły za mną od dawna. Uwielbiam je nie tylko za piękny kolor, ale od dziś także za smak oraz sposób na urozmaicenie obiadu.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (17)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
gosia1988 30.09.2013 09:24
rewelacyjne danie
gusia1000 29.09.2013 15:31
Pomysłowo, ciekawie. Super to wygląda.
artur7 22.09.2013 16:13
alez fajny sklad
artur7 05.09.2013 20:25
super smaczne
goofy9 05.09.2013 15:15
kapitalny pomysł
Kolorowa 29.08.2013 10:15
Cudnie wyglądają, a ten kolor mmm ;)
stokrotka 28.08.2013 20:27
bardzo fajny pomysł
paulina2157 28.08.2013 12:23
rewelacyjne , pięknie wyglądają
Kasia35 28.08.2013 11:27
nie robiłam takich jeszcze ale wypróbuję :)
probofka 28.08.2013 11:10
skuszę się

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat