Mielone szaszłyki z salsą truskawkową

Mielone szaszłyki z salsą truskawkową

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mięso mielone wieprzowe

    1/2 kg
  • czosnek

    1 ząbek
  • przyprawa do zup w płynie

    4 łyżki
  • curry

    1 łyżeczka
  • pieprz do smaku

  • ocet balsamiczny

    1 łyżeczka
  • Musztarda sarepska Prymat

    1 łyżeczka
  • cukier

    1 łyżeczka
  • olej

    4 łyżeczki
  • truskawki świeże

    10 dkg
  • cebula czerwona

    1/4 sztuki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Mielone szaszłyki z salsą truskawkową foto
Do mięsa (ja użyłam zmielonej szynki wieprzowej) dodać wyciśnięty czosnek, curry, pieprz i przyprawę w płynie. Wszystko dokładnie wymieszać.
Krok 2 - Mielone szaszłyki z salsą truskawkową foto
Z mięsa formować niezbyt grube wałeczki, nadziewać je na patyczki do szaszłyków, lekko docisnąć.
Krok 3 - Mielone szaszłyki z salsą truskawkową foto
Tak przygotowane mięso kłaść na rozgrzany grill. Grillować na rumiano z każdej strony.
Krok 4 - Mielone szaszłyki z salsą truskawkową foto
W czasie grillowania mięsa przygotować salsę truskawkową. W tym celu cebulę pokroić w bardzo drobną kostkę. Olej wymieszać z octem, cukrem i musztardą na gładki sos. Do sosu dodać cebulę, wymieszać i na chwilę odstawić. W tym czasie umyć i odszypułkować truskawki i pokroić je w kostkę. Truskawki dodać do sosu z cebulą, wymieszać.
Krok 5 - Mielone szaszłyki z salsą truskawkową foto
Szaszłyki z mięsa mielonego podawać z salsą truskawkową.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (7)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
pacpaw 06.01.2013 15:43
podobają mi się takie autorskie połączenia smaków
Sroczka 25.10.2012 21:19
Bardzo smaczny zestaw.
adam1f 07.09.2012 00:11
dobre
ewelina/bunia 28.07.2012 11:16
super
ziutula 16.06.2012 16:05
fajne połączenie mięska z salsą..
anemon 16.06.2012 14:25
Bardzo intrygująca propozycja, warta wypróbowania, zwłaszcza salsa.
Paweł10 16.06.2012 13:26
pycha

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat