Mielone smażone, w piekarniku podpieczone

Mielone smażone, w piekarniku podpieczone

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Wypróbuj mój przepis na smaczne kotlety mielone, smażone na patelni, podpieczone w piekarniku.:)

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki:

  • Bułka tarta klasyczna Prymat

    0.5 szklanki
  • mięso mielone indycze

    500 gramów
  • cebula

    1 sztuka
  • jaja

    2 sztuki

Doprawisz:

  • sól

    1 łyżeczka
  • pieprz

    1 łyżeczka
  • Przyprawa do mięsa mielonego farszu i klopsów Prymat

    1 łyżeczka

Dodasz do masy:

  • woda zimna

    0.25 szklanki

Do obtaczania:

  • Bułka tarta klasyczna Prymat

    0.75 szklanki

Do smażenia:

  • olej

    8 łyżek
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Bułkę tartą zalej wodą, odstaw do namoczenia na 15 minut.
Do miski włóż mięso mielone, dodaj startą cebulę, wbij jaja, dodaj sól i pieprz oraz namoczoną bułkę tartą.
W trakcie wyrabiania dodaj po troszkę przygotowanej wcześniej 0,25 szklanki zimnej wody. Wyrabiaj tak długo, aż mięso wchłonie wodę i nie będzie przywierać do dłoni.
Im dłużej wyrobisz masę, kotlety będą lepsze:)
Uformuj kotlety, obtocz w bułce tartej.
Kładź na dobrze rozgrzany olej.
Po obsmażeniu z obu stron przełóż kotlety na blaszkę, wstaw do nagrzanego do 150 stopni piekarnika (góra/dół) na 15 minut.
Smacznego!:)

Dotamisio
Masa mięsna może wydawać się dość luźna - kotlety będą delikatniejsze, mniej zbite.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat