Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Mielone smażone, w piekarniku podpieczone

3.0
(17)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Wypróbuj mój przepis na smaczne kotlety mielone, smażone na patelni, podpieczone w piekarniku.:)

Składniki:

Składniki:

Bułka tarta klasyczna Prymat 0.5 szklanki
mięso mielone indycze 500 gramów
cebula 1 sztuka
jaja 2 sztuki

Doprawisz:

sól 1 łyżeczka
pieprz 1 łyżeczka
Przyprawa do mięsa mielonego farszu i klopsów Prymat 1 łyżeczka

Dodasz do masy:

woda zimna 0.25 szklanki

Do obtaczania:

Bułka tarta klasyczna Prymat 0.75 szklanki

Do smażenia:

olej 8 łyżek

Porada

Masa mięsna może wydawać się dość luźna - kotlety będą delikatniejsze, mniej zbite.

Przepis i sposób przygotowania na: Mielone smażone, w piekarniku podpieczone

Bułkę tartą zalej wodą, odstaw do namoczenia na 15 minut.
Do miski włóż mięso mielone, dodaj startą cebulę, wbij jaja, dodaj sól i pieprz oraz namoczoną bułkę tartą.
W trakcie wyrabiania dodaj po troszkę przygotowanej wcześniej 0,25 szklanki zimnej wody. Wyrabiaj tak długo, aż mięso wchłonie wodę i nie będzie przywierać do dłoni.
Im dłużej wyrobisz masę, kotlety będą lepsze:)
Uformuj kotlety, obtocz w bułce tartej.
Kładź na dobrze rozgrzany olej.
Po obsmażeniu z obu stron przełóż kotlety na blaszkę, wstaw do nagrzanego do 150 stopni piekarnika (góra/dół) na 15 minut.
Smacznego!:)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak