Mielone rolady z serowym środkiem owinięte boczkiem

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
3 - 4

Pyszny i bardzo prosty w przygotowaniu pomysł na obiad. Smaku mięsu dodała marchewka i szczypiorek. Wędzony boczek jeszcze podkręcił aromat, a serowy środek dodał soczystości. Polecam!
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mięso mielone wieprzowe

    500 gramów
  • jaja

    3 sztuki
  • cebula

    1 sztuka
  • tarta bułka

    1 łyżka
  • otręby owsiane

    2 łyżki
  • szczypiorek posiekany

    3 łyżki
  • marchewka ugotowana

    1 sztuka
  • sól

    1 szczypta
  • pieprz czarny mielony

    1 szczypta
  • czosnek suszony Prymat

    1 szczypta
  • żółty ser

    50 gramów
  • boczek wędzony

    100 gramów
  • olej rzepakowy

    1 łyżka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Mięso mielone przekładamy na miski. Dodajemy posiekaną bardzo drobno białą cebulę. Wbijamy jajka oraz wsypujemy otręby owsiane i bułkę tartą. Dodajemy startą na tarce o średnich oczkach ugotowaną wcześniej marchewkę, posiekany szczypiorek oraz przyprawy - sól, pieprz oraz czosnek granulowany. Całość wyrabiamy na gładką, zwartą masę. Formujemy na dłoni mięsny placek. Na środku każdego układamy kawałki żółtego sera. Zawijamy do środka (tak, aby nie było widać sera). Formujemy mięso na kształt roladki, owijamy wędzonym boczkiem. Roladki układamy w naczyniu żaroodpornym. Mięso skrapiamy olejem rzepakowym.

Pieczemy przez 40-45 minut w 190*C. Pod koniec pieczenia odkrywamy naczynie żaroodporne aby mięso się zarumieniło.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Bożena Matuszczyk 06.11.2018 08:35
Bardzo apetyczne roladki i to z mięsa mielonego ,super pomysł z tym boczkiem.Pychotka.;)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat