Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Mielone rolady z serowym środkiem owinięte boczkiem

Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.
Pyszny i bardzo prosty w przygotowaniu pomysł na obiad. Smaku mięsu dodała marchewka i szczypiorek. Wędzony boczek jeszcze podkręcił aromat, a serowy środek dodał soczystości. Polecam!

Składniki:

mięso mielone wieprzowe 500 gramów
jaja 3 sztuki
cebula 1 sztuka
Bułka tarta klasyczna Prymat 1 łyżka
otręby owsiane 2 łyżki
szczypiorek posiekany 3 łyżki
marchewka ugotowana 1 sztuka
sól 1 szczypta
Pieprz czarny mielony Prymat 1 szczypta
Czosnek suszony Prymat 1 szczypta
żółty ser 50 gramów
boczek wędzony 100 gramów
olej rzepakowy 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Mielone rolady z serowym środkiem owinięte boczkiem

Mięso mielone przekładamy na miski. Dodajemy posiekaną bardzo drobno białą cebulę. Wbijamy jajka oraz wsypujemy otręby owsiane i bułkę tartą. Dodajemy startą na tarce o średnich oczkach ugotowaną wcześniej marchewkę, posiekany szczypiorek oraz przyprawy - sól, pieprz oraz czosnek granulowany. Całość wyrabiamy na gładką, zwartą masę. Formujemy na dłoni mięsny placek. Na środku każdego układamy kawałki żółtego sera. Zawijamy do środka (tak, aby nie było widać sera). Formujemy mięso na kształt roladki, owijamy wędzonym boczkiem. Roladki układamy w naczyniu żaroodpornym. Mięso skrapiamy olejem rzepakowym.

Pieczemy przez 40-45 minut w 190*C. Pod koniec pieczenia odkrywamy naczynie żaroodporne aby mięso się zarumieniło.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Bożena Matuszczyk 06.11.2018 08:35
Bardzo apetyczne roladki i to z mięsa mielonego ,super pomysł z tym boczkiem.Pychotka.;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak