Mielone rolady w boczku z soczewicą w sosie grzybowym

Mielone rolady w boczku z soczewicą w sosie grzybowym

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kg

g

kostka

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Rolady

  • mięso mielone wieprzowe

    500 g
  • soczewica czerwona

    0,5 szklanki
  • pieczarki

    5 szt
  • cebula biała

  • natka pietruszki

    3 łyżki
  • ząbki czosnku

    2 szt
  • jajka

    2 szt
  • bułka tarta

    2 łyżki
  • boczek wędzony

    w plastrach 100 g
  • sól do smaku

  • czarny pieprz mielony Prymat

  • czosnek granulowany

Sos grzybowy

  • cebula biała

    1 szt
  • pieczarki

    10 małych szt
  • borowiki suszone

    20 g
  • podgrzybki

    20 dag
  • kostka rosołowa

    2 szt
  • śmietana 18 proc

    150 g
  • mąka pszenna

    1 łyżka
  • woda

    400 ml
  • sól

  • pieprz czarny mielony

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Rolady:
Soczewicę gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Pieczarki oraz cebulę kroimy w drobną kostkę. Do mięsa mielonego dodajemy ugotowaną i przestudzona soczewicę, cebulę, pieczarki, posiekana natkę pietruszki, przeciśnięty przez praskę czosnek, bułkę tartą oraz jajka. Doprawiamy solą, pieprzem i czosnkiem granulowanym. Całość wyrabiamy na gładką masę. Formujemy podłużne rolady. Każdą obwijamy plastrami wędzonego boczku. Mięso smażymy na rozgrzanej patelni z każdej ze stron. Usmażone przekładamy do naczynia żaroodpornego.

Sos:
Suszone grzyby zalewamy wodą na całą noc. Przed przygotowaniem sosu zlewamy wodę, kroimy je na mniejsze kawałki. Na patelni po smażeniu mięsa przesmażamy pokrojoną w kostkę cebulę oraz pieczarki. Pieczarki możemy pokroić dowolnie (w plastry, połówki czy ćwiartki). Gdy całość zmięknie wlewamy bulion drobiowy (wodę z kostkami rosołowymi). Dodajemy borowiki oraz świeże (oczyszczone i pokrojone podgrzybki). Całość dusimy na wolnym ogniu. Pod koniec dodajemy śmietanę wymieszana z mąką. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dusimy jeszcze kilka minut, aż sos zgęstnieje. Sosem zalewamy mięso.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

jejkuchnia

30.09.2017 17:28
Boczek i grzyby... dla mnie danie idealne!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat