Mielone łódeczki mix

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mięso mielone

    0,5 kg
  • Musztarda sarepska Prymat

    3 łyżeczki
  • kukurydza konserwwa

    6 łyżek
  • jajko

    2
  • Bułka tarta klasyczna Prymat

    1 szklanka
  • bazylia świeża

    6 listków
  • serek topiony śmietankowy

    100 g
  • mleko

    125 ml
  • sos

  • majonez

    2 łyżeczki
  • ćwikła z chrzanem Smak

    4 łyżeczki
  • Przyprawa do mięsa mielonego farszu i klopsów Prymat

    2 łyżeczki
  • Musztarda sarepska Prymat

    2 łyżeczki
  • Pieprz czarny mielony Prymat

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Mięso mielone łączymy z jajkami, musztardą, serkami, bułką tarta , mlekiem i posiekaną drobno bazylią oraz z kukurydzą odsączoną z zalewy.
Doprawiamy do smaku przyprawaą do mięsa mielonego ,świeżo zmielonym pieprzem.
Dokładnie mieszamy aż powstanie jednolita masa.
Mocząc rece w zimnej wodzie nabieramy po porcji masy i kształtujemy długie paluchy około 6-8 cm.
Obtaczamy w bułce tartej i smazymy na rumiano z obu stron.
Wykładamy na ręczniki papierowe by odsączyć nadmiar tłuszczu .

Sos:
Majonez mieszamy z musztardą i ćwikłą z chrzanem.

Gotowe "paluchy" przekrawamy wzdłuż na pół.
Sos nakładamy do szprycy i na każdą "łódeczkę" nakładamy po porcji sosu.
Dekorujemy ziarnami kukurydzy.
Podajemy jako przystawkę lub z ziemniaczkami.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (13)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Grażyna13 18.02.2014 09:57
Podobają mi się :)
caralajna 04.06.2013 21:58
pomysłowe i fajnie przyprawione
jordi 15.04.2013 17:05
fajnie wyglądają
Dorota59 25.09.2012 08:41
świetne
manaika 19.06.2012 16:21
ciekawe
AGNIESZKA144 24.05.2012 20:51
fajne
reniatka 27.04.2012 09:19
świetne
Ziabela 13.04.2012 14:52
finezyjne danie:)
ben-ka 06.03.2012 09:39
świetne mielone.
Jolanta_P-S 02.03.2012 21:56
może zrobię

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat