Mielone kuleczki z pieczarkami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Lista składników

  • mięso mielone

    50 dkg
  • bułka czerstwa

    1/2 szt
  • jajko

    2 szt
  • kasza manna

    2-3 łyżki
  • sól do smaku

  • Pieprz czarny mielony Prymat

    do smaku
  • Kucharek przyprawa uniwersalna

    do smaku

dodatkowo

  • pieczarki

    70 dkg
  • cebula biała

    2 szt
  • olej do smażenia

  • śmietana 18 proc

    250 ml
  • sos pieczeniowy

    1 szt
  • sól do smaku

  • Pieprz czarny mielony Prymat

    do smaku
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Bułkę moczymy w mleku .
Mięso mielone dajemy do miski , dodajemy pokrojoną drobno cebulę ,odciśniętą bułkę , wbijamy jajka , dodajemy kaszę manną i doprawiamy do smaku , solą pieprzem i Kucharkiem . Masę wyrabiamy i formujemy małe kuleczki , które smażymy na rozgrzanym oleju.

Przygotowanie sosu pieczarkowego :
Pieczarki obieramy i myjemy i kroimy w grube plastry . Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na rozgrzanym oleju , dodajemy pieczarki dusimy .
Do uduszonych pieczarek dodajemy sos pieczeniowy wymieszany według przepisu na opakowaniu i doprawić . Do sosu dodajemy śmietanę , mieszamy , dodajemy usmażone kuleczki i podgrzewamy.

POLECAM !!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (13)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Ela15 26.04.2017 06:45
na pewno bym się skusiła
Diana Rusiłowicz 12.09.2016 01:35
Smacznie wyglądają!
trufelek 24.08.2016 22:15
Pyszne! :)
gregor# 14.03.2016 21:07
pyszności:)
pestka 06.03.2016 09:50
smaczna kolacja+
paula191919 27.09.2015 11:23
wyglądają smakowicie
Margo1 25.08.2015 12:31
koniecznie muszę takie zrobić
Motorek 12.05.2015 06:53
bardzo dobre
Róża1 28.03.2015 00:26
dziękuję Wszystkim za miłe komentarze :-) .
w mojej kuchni 24.03.2015 15:40
pyszne danie do zjedzenia

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat