Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Mielone kuleczki

2.0
(9)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Lista składników

mięso mielone wieprzowe 1/2 kg
jajko 1 sztuka
cebula 1 sztuka
czosnek 1 ząbek
pieczarki 5 sztuki
zielona pietruszka 3 łyżki
przyprawy

Dodatkowo

olej
Bułka tarta klasyczna Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Mielone kuleczki

Kroki postępowania

2
Cebule najlepiej zetrzeć na tarce, ale ja ją drobno posiekałam i tak posiekaną cebulę dodać do mięsa mielonego. Pieczarki też drobno posiekać w kosteczkę i dosypać do mięsa, wbić jajko, dodać posiekaną pietruszkę i przeciśnięty przez praskę czosnek Na koniec dodać 1 łyżeczkę soli, 1 łyżeczkę pieprzu ziołowego, 1/4 łyżeczki pieprzu czarnego i 1/2 łyżeczki suszonego tymianku, całość dokładnie wymieszać.
Krok 1 - Mielone kuleczki foto
4
Z przygotowanej masy mięsnej uformować kuleczki wielkości orzecha włoskiego i obtoczyć w bułce tartej,
Krok 2 - Mielone kuleczki foto
5
następnie usmażyć na złoty kolor w dość głębokim tłuszczu po usmażeniu odsączyć z nadmiaru tłuszczu. Podawać na ciepło lub na zimno z sosem czosnkowym lub podobnymi.
Krok 3 - Mielone kuleczki foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

mirosława4 18.12.2015 20:34
smaczne , lubimy takie
gosia1988 18.12.2015 18:45
fajnie wyglądają i na pewno smaczne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak