Mielona pieczeń wieprzowa z pieczoną dynią

Mielona pieczeń wieprzowa z pieczoną dynią

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Lista składników

  • szynka wieprzowa

    1/2 kilogram
  • golonka wieprzowa

    1/2 kilogram
  • puree z dyni

    250 gram
  • cebula

    1 sztuka
  • olej rzepakowy

    2 łyżka
  • czosnek

    7 ząbek
  • jajko

    2 sztuka
  • pieprz

    1/2 łyżeczka
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

    do smaku
  • czubrica zielona

    3 łyżeczka
  • majeranek

    2 łyżeczka
  • starta gałka muszkatołowa

    do smaku

SUCHA MARYNATA DO MIĘSA

  • majeranek

    1 łyżeczka
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

    3/4 łyżeczka
  • Pieprz czarny Prymat w młynku

    1/2 łyżeczka
  • Papryka ostra mielona Prymat

    1/2 łyżeczka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Cebulę obrać, opłukać, bardzo drobno posiekać i udusić, bez rumienienia, na łyżce oleju. Odstawić do przestygnięcia.

Wszystkie składniki marynaty dokładnie wymieszać. Mięso opłukać wodą i dokładnie osuszyć ręcznikiem papierowym, 250 g szynki pokroić w drobną kostkę, przełożyć do miski, dodać 3/4 łyżeczki wcześniej przygotowanych przypraw do marynaty, wymieszać i odstawić do lodówki na kilka godzin.

Pozostałe mięso pokroić w grubą kostkę i wymieszać z pozostałą mieszanką przypraw, przełożyć do dużej miski i również odstawić do lodówki na kilka godzin. Po tym czasie mięso pokrojone w grubą kostkę zmielić maszynką do mięsa lub rozdrabniaczem. Przełożyć do miski, dodać mięso pokrojone w drobną kostkę, wcześniej uduszoną cebulę, puree z pieczonej dyni, jajka. Dodać rozgnieciony czosnek, gałkę muszkatołową, czubricę, majeranek oraz sól i pieprz do smaku. Wymieszać i bardzo starannie wyrobić mięsną masę.

Naczynie do zapiekania spryskać olejem i obsypać bułką tartą. Przełożyć masą mięsną, wygładzić powierzchnię, spryskać olejem. Naczynie wstawić do nagrzanego do 180°C piekarnika i piec 50-55 minut. Naczynie z upieczonym mięsem wyjąć z piekarnika i odstawić na 15 minut do lekkiego przestygnięcia. Pieczeń podawać pokrojoną w grube plastry.
anemon
*mięso z golonki pozbawione całkowicie tłuszczu

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (24)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
ben-ka 06.10.2015 08:55
Jak ja bym zjadła.......................
Ada-Gaba 07.09.2015 22:06
świetny przepis
IZABELA29 22.05.2015 18:11
apetyczna ta pieczeń
Motorek 17.05.2015 08:41
pyszna pieczeń
paula191919 23.02.2015 10:52
Przepysznie wygląda:)
adelajda 13.01.2015 09:54
ciekawe połączenie
Alex_M 06.01.2015 18:56
na pewno była przepyszna! :)
caralajna 02.01.2015 20:09
wygląda przeapetycznie :)
malaczarna23 31.12.2014 22:05
świetny przepis:)
w mojej kuchni 31.12.2014 15:07
takie jedzonko lubię..

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat