Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

miękkie pierniki świąteczne

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

miód prawdziwy 1 łyżka
cukier puder 0.5 szklanki
Soda oczyszczona Prymat 1 łyżeczka
Przyprawa do piernika ciast i deserów Prymat 2 łyżeczki
mąka pszenna 2 szklanki
drożdże świeże 25 gram
masło 60 gram
jajko 2

Porada

Z podanych składników wyszło mi 60 pierników

Przepis i sposób przygotowania na: miękkie pierniki świąteczne

Kroki postępowania

1
Rozpuszczamy w garnku masło z miodem, dodajemy pokruszone drożdże i rozpuszczamy.
W misce mieszamy mąkę z sodą, przyprawą do piernika i cukrem pudrem, dodajemy rozpuszczone drożdże z miodem i masłem, wbijamy jedno jajko.
Wyrabiamy ciasto aż bedzie gładkie.
Krok 1 - miękkie pierniki świąteczne foto
2
Ciasto dzielimy na 3części i rozwałkowujemy na grubość ok 4mm, wykrawamy kształty.
Krok 2 - miękkie pierniki świąteczne foto
3
Piekarnik rozgrzewamy do 190°
Pierniki wykładamy na papier do pieczenia i smarujemy roztrzepanym jajkiem.
Pieczemy 8minut.
Krok 3 - miękkie pierniki świąteczne foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Bernadeta1 17.02.2017 14:48
super pierniczki
Marcepanowy kącik 20.12.2016 14:58
Pięknie wyglądają :)
Ola1young 11.12.2016 11:21
na pewno pyszne :)
AZgotuj 11.12.2016 10:30
Na pewno by mi smakowały :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak