Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Miękkie pierniczki

2.0
(7)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 1 kg.
żółtko jajek 8
białko 3
cukier 1-1,5 szklanki
kakao 3 łyżki
śmietana kwaśna 200 ml.
Soda oczyszczona Prymat 3 łyżeżki
Przyprawa do piernika ciast i deserów Prymat 3 łyżki
margaryna 250 g.
miód 400 g.

Przepis i sposób przygotowania na: Miękkie pierniczki

Kroki postępowania

1
Miód zagotować z przyprawą do piernika.
Krok 1 - Miękkie pierniczki foto
2
W zagotowanym miodzie rozpuścić margarynę. Schłodzić.
Krok 2 - Miękkie pierniczki foto
3
Mąkę wymieszać z kakao.
Krok 3 - Miękkie pierniczki foto
4
Białka ubić na pianę. Następnie stopniowo dodawać żółtka i cukier.
Krok 4 - Miękkie pierniczki foto
5
Do mąki i kakao dodać miód, jajka połączone z cukrem oraz śmietanę wymieszaną z sodą. Wyrobić ciasto, które odstawić do lodówki na minimum 24 godziny.
Krok 5 - Miękkie pierniczki foto
6
Po upływie doby ciasto rozwałkować, wykrawać kształty foremkami. Piec w 180 stopniach przez 7 minut.
Krok 6 - Miękkie pierniczki foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

irenka 18.12.2015 15:27
śliczne i smaczne pierniczki
kuchcik89 18.12.2015 14:29
smakowicie wygladają :)
Konczi 18.12.2015 12:12
super ciasteczka
w mojej kuchni 18.12.2015 11:53
Miękkie najlepsze

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak