Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Miękki chleb pszenny

3.0
(12)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 600 gram
mąka żytnia pełnoziarnista (typ 2000) 50 gram
woda 350 ml
drożdże suche 8 gram
cukier 2 łyżeczki
sól 2 łyżeczki
miód 40 gram
masło 40 gram

Przepis i sposób przygotowania na: Miękki chleb pszenny

Wszystkie składniki łączymy ze sobą i wyrabiamy na gładkie ciasto, około 15 minut. Na koniec zagniatamy w kulkę, smarujemy ją lekko olejem, wkładamy do miski i zostawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia na 1 godzinę. Po tym czasie wyjmujemy z miski, uderzamy pięścią kilka razy celem odpowietrzenia i formujemy bochenek lub wkładamy do foremki. I znowu zostawiamy pod przykryciem na 1 godzinę do wyrośnięcia.
Pieczemy 30 minut w 220 stopniach.

Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Mama niejadka 10.10.2014 16:59
Domowy najlepszy :)
Beatris 10.10.2014 13:15
Uwielbiam domowe pieczywo:)
Alex_M 10.10.2014 12:08
świetny chlebek :)
agnieszka214 10.10.2014 10:25
ja uwielbiam domwoe chlebki
Pietruszka 10.10.2014 10:25
apetyczny chleb

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak