Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Metrowiec z kremem adwokatowym

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto jasne

jajko 4 szt
cukier 0,5 szkl
woda 8 łyżek
olej 8 łyżek
mąka 1,5 szkl
proszek do pieczenia 2 łyżeczki

Ciasto ciemne

jajko 4 szt
cukier 0,5 szkl
woda 8 łyżek
olej 8 łyżek
mąka 1 i 1/3 szkl
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
kakao 2 łyżki

masa

mleko 500 ml
budyń 2 op
cukier waniliowy 1 łyżka
masło 200 g
cukier puder 2 łyżki
likier adwokat 70 ml

polewa

masło 2 łyżki
cukier 3 łyżki
kakao 3 łyżki
woda 3 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Metrowiec z kremem adwokatowym

Kroki postępowania

1
Ciasto jasne: Żółtka oddzielam od białek. Żółtka razem z cukrem ubijam na puszystą masę. Nie przerywając ubijania wlewam naprzemiennie wodę oraz olej. Na końcu do masy stopniowo dodaję mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Białka ubijam na sztywno. Pianę dodaję do ciasta. Delikatnie mieszam. Ciasto wykładam na foremkę o wymiarach 11cmx35cm, wyłożoną papierem do pieczenia. Piekę około 50 minut w temperaturze 170 stopni (do suchego patyczka). Ciasto ciemne: Ciasto ciemne przygotuję tak samo jak ciasto jasne, tylko dodaję jeszcze kakao. Piekę 50 minut w temperaturze 170 stopni.
Krok 1 - Metrowiec z kremem adwokatowym foto
2
Krem: Z mleka odlewam 150ml. Pozostałe mleko gotuję razem z cukrem waniliowym. W odlanym mleku mieszam budynie. Masę wlewam na gotujące się mleko. Cały czas mieszając gotuję przez 2 minuty. Budyń studzę. Masło ucieram razem z cukrem pudrem na puszystą masę. Stopniowo dodaję zimny budyń. Na końcu wlewam likier. Dokładnie ucieram
Krok 2 - Metrowiec z kremem adwokatowym foto
3
Upieczone ciasta wyjmuję z foremek i kroję na kromki o grubości 1cm. Jasną kromkę smaruję masą i sklejam z kromką ciemną. Ciemną znów smaruję masą i sklejam z kromką jasną. Tak postępuję, aż do wyczerpania składników.
Polewa: Masło (margarynę), cukier, kakao i wodę przekładam do garnuszka i zagotowuję. Dokładnie mieszam, aby nie było grudek. Polewą polewam metrowca. Wierzch ciasta posypuję owocową posypką. Metrowca wstawiam na 2 godziny do lodówki. Ciasto kroję ukośnie.
Krok 3 - Metrowiec z kremem adwokatowym foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Patrycja33 07.12.2017 23:53
wygląda smakowicie:)
Jagódka17
Jagódka17 07.12.2017 11:17
Pamiętam to ciasto z dzieciństwa...
bietka 07.12.2017 10:12
Bardzo smaczne ciacho : )

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak