Przepis i sposób przygotowania na: Metrowiec mojej mamy
Białka ubijamy na sztywno, dalej ubijając dodajemy stopniowo cukier, a następnie po jednym żółtku. Kolejno miksując dodajemy na przemian wodę i olej. Na końcu dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao. Miksujemy do połączenia się składników.
Ciasto przelewamy do foremki o wymiarach 30 cm i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 40 minut. Studzimy.
Jasne ciasto przygotowujemy w ten sam sposób co ciemne, pomijając jedynie dodanie kakao.
Masa:
Pół szklanki mleka wlewamy do miseczki, dodajemy do niego mąkę i mieszamy. Resztę mleka wlewamy do rondelka, dodajemy cukier i zagotowujemy. Do gotującego się mleka dolewamy mleko wymieszane z mąkami i mieszamy, gdy zabulgocze zdejmujemy z ognia i odstawiamy do całkowitego ostygnięcia.
Margarynę ubijamy na puch (margaryna nie może być zimna, musi być w temperaturze pokojowej), dalej ubijając dodajemy po łyżce zimnego budyniu i miksujemy do połączenia się składników.
Ostudzone placki kroimy na ok. 3 cm kromki. Składamy ciasto, łącząc kromki, masą, na przemian raz ciemną, raz jasną. Po wierzchu polewamy polewą czekoladową.