Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Metrowiec mojej babci

4.0
(27)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Ciasto jasne

mąka pszenna 1 szklanka
cukier kryształ 2/3 szklanki
jajko 3 szt
cukier waniliowy 1 łyzka
olej 1/4 szklanki
woda 2 łyżki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka

Ciasto ciemne

mąka pszenna 2/3 szklanki
kakao 2 łyżki
cukier kryształ 2/3 szklanki
cukier waniliowy 1 łyżka
jajko 3 szt
olej 1/4 szklanki
woda 2 łyżki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka

Masa bydyniowa

masło 25 dag
cukier puder 2/3 szklanki
mleko 2 szklanki
mąka ziemniaczana 2 łyżki
cukier waniliowy 1 łyżeczka
żółtko jajek 4 szt

Ponadto

masło 15 dag
kakao 3 łyżki
cukier puder 2/3 szklanki
mleko 6 łyżek

Przepis i sposób przygotowania na: Metrowiec mojej babci

Kroki postępowania

1
Ciasto jasne. Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Dalej ubijając dodać stopniowo cukier i cukier waniliowy. Następnie dodać po jednym żółtku. Miksując, dodawać stopniowo olej i wodę. Wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.Ciasto przełożyć do formy keksowej (o długości ok. 30cm) wysmarowanej masłem i posypanej mąką. Wyrównać.
Ciasto piec w nagrzanym piekarniku ok. 40min w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu ciasto ostudzić.
Ciasto ciemne. W ten sam sposób przygotować ciasto ciemne dodając kakao. Ciemne i jasne ciasto pokroić na kromki (o grubości ok. 2cm ).
Krok 1 - Metrowiec mojej babci foto
2
Masa budyniowa. 1,5 szklanki mleka, cukier i cukier waniliowy zagotować. Pozostałe mleko wymieszać dokładnie z żółtkami i mąką ziemniaczaną. Dodać do gotującego się mleka, szybko mieszając, aby nie powstały grudki. Chwilkę gotować (około 1 min), aż budyń zgęstnieje. Ostudzić. Miękkie masło utrzeć mikserem na puszystą masę, dodawać stopniowo zimny budyń.
Krok 2 - Metrowiec mojej babci foto
3
Kromki ciast smarować masą budyniową i łączyć je na przemian: raz jasne, raz ciemne ciasto. Resztą masy posmarować ciasta z wierzchu. Ciasto wstawić do lodówki, aby masa stwardniała.
Krok 3 - Metrowiec mojej babci foto
4
Polewa czekoladowa. Masło roztopić. Do roztopionego dodać kakao, cukier puder i mleko. Dobrze wymieszać i nie gotować.
Polać ciasta polewą czekoladową.Całość wstawić do lodówki, aby polewa stężała.
Gotowe ciasto kroić nożem na ukos.
Krok 4 - Metrowiec mojej babci foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ela15 14.01.2016 16:16
ciasto super, polecam
Wacław 22.10.2015 19:38
babcia wie co dobre ;-)
ben-ka 18.10.2015 21:51
Dobre ciasto, dawniej często je robiłam.
mirosława4 18.10.2015 19:24
bardzo dobre to ciasto , kiedyś dość często piekła je moja mama
Franciszek 18.10.2015 16:18
dobre ciasto
anemon 18.10.2015 16:17
Tak, to smaczne i nieco zapomniane ciasto, kiedyś była na niego "moda", fajnie, że o nim przypomniałaś.
Aleksandra/Olcia 18.10.2015 16:11
przypomniałaś mi to pyszne ciasto.Kiedyś bardzo często je piekłam(nawet bez specjalnych okazji) jest smaczne i super wygląda
Bernadeta1 18.10.2015 15:50
wygląda bardzo smacznie a jeszcze z masą która uwielbiam, super
Aannkaa82 18.10.2015 15:48
Fajne ciacho, kiedyś nawet (baaardzo dawno temu) chcialam je zrobić ale moje zapędy zakończyły sie porażką.. muszę powtórzyć próbę :)
Lis 18.10.2015 15:39
Super ciasto:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak