Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Metrowiec

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto jasne

jajko 3 szt
mąka pszenna 1 i 1/4 szkl
cukier waniliowy 1 łyżka
cukier 2/3 szkl
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
olej 1/3 szkl
woda letnia 1/3 szkl

ciasto ciemne

jajko 3 szt
kakao 2 łyżki
cukier 2/3 szkl
cukier waniliowy 2 łyżki
olej 1/3 szkl
woda 1/3 szkl
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
mąka pszenna 1 szkl.

masa

budyń śmietankowy 1 opak.
mleko 1/2 litra
masło 1 kostka

Przepis i sposób przygotowania na: Metrowiec

Ciasto jasne : Oddzielamy żółtka od białek. Do białek dodajemy szczyptę soli, ubijamy na sztywną pianę, Cały czas ubijając dodajemy powoli cukier i cukier waniliowy. Następnie dodajemy powoli żółtka. Cały czas miksując dodajemy olej i wodę. Na koniec dodajemy mąkę i proszek do pieczenia, miksujemy na niskich obrotach tylko do momentu połączenia się składników. Ciasto przelewamy do wąskiej blaszki wcześniej wysmarowanej margaryną i wysypaną mąką. Pieczemy w temperaturze 180 stopni ok 40 min ( do metody suchego patyczka ).
Ciasto ciemne, przygotowujemy w ten sam sposób co ciasto jasne .
Masa : Budyń przygotowujemy według insrukcji podanej na opakowaniu.
Masło ucieramy, stopniowo dodajemy wystudzny budyń.
Wystudozne ciasta kroimy w kromki. Smarujemy masą na zmianę, raz ciemne ciasto raz jasne ciasto. Gotowe ciasto z wierzchu smarujemy masą, wkładamy do lodówki. Na koniec ciasto polewamy polewą czekoladową .. Ciasto kroimy na skos .

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Justi2401 30.03.2017 15:15
Bardzo lubię to ciasto.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak