Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Metrowiec

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajko 6 sztuki
mąka 2 szklanki
cukier waniliowy 1 łyżka
cukier 1,5 szklanki
olej 0,5 szklanki
kakao 2 łyżki
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
Krem:
budyń waniliowy 1 sztuka
mleko 0,5 litra
margaryna 1,5 kostki

Przepis i sposób przygotowania na: Metrowiec

Żółtka ucieramy z cukrem, wlewamy olej, 6 łyżek wody, miksujemy z mąką i proszkiem. Białka ubijamy i mieszamy z ciastem.Dzielimy na dwie części, do jednej dodajemy kakao, a do drugiej łyżkę mąki. Ciasta pieczemy 45 minut w oddzielnych blaszkach w tem. 180 stopni. Krem: budyń rozpuszczamy w 0,5l. mleka, gotujemy, następnie odstawiamy do ostygnięcia. Dodajemy margarynę, miksujemy. Ciasta kroimy wzdłuż w 2-cm paski, smarujemy kremem i zlepiamy kolorami na przemian. Na polewę rozpuszczamy czekoladę i dodajemy łyżkę margaryny. Rozpuszczamy i polewamy ciasto. Możemy posypać cukierkami. Wstawiamy na 2 godziny do lodówki.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Magda24 15.03.2013 20:17
lubię to ciasto - pyszne jest :)
noninka77 06.03.2013 17:59
Moje ulubione ciasto:) Pychotka:)
Gracer 05.03.2013 19:42
super ciacho takie do kawusi w sam raz

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak