Metrowiec

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka pszenna

    2 i 1/2 szklanka
  • cukier

    1 i 1/2 szklanka
  • woda

    1/2 szklanka
  • olej

    1/2 szklanka
  • jajka

    6 sztuka
  • proszek do pieczenia

    2 łyżeczka
  • kakao

    2 łyżka
  • mąka pszenna

    2 łyżka
  • tłuszcz do formy

  • krem do karpatki

    1 opakowania
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Jajka połączyć z cukrem,utrzeć do białości.Dodać mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia,olej,wodę i wymieszać.Wyrobioną masę podzielić na dwie części do jednej dodać kakao,do drugiej 2 łyżki mąki.Do dwóch jednakowych nasmarowanych dobrze margaryną form wlać ciasto i piec 35 min.w temp.200 C.
Przyrządzić krem karpatka według przepisu.Ciasto pokroić na plastry i przekładać kremem.Raz białe ,raz czarne.Ja robię jeszcze polewę na ciasto gotową mleczną.Według mnie najlepsza jest Schwartau.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Gosia40 25.07.2011 22:21
Uwielbiam to ciasto!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat