Przepis na 4 porcje, składniki: 1 mały melon ogen, 1 mały melon zwykły, 200 gram truskawek, 1/4 ogórka pokrojonego w kostkę, 1 gruszka pokrojona wg uznania, 1 karambola pokrojona w plasterki, 6 łyżek likieru pimm's, 2 łyżki świeżej mięty lub melisy posiekanej, kwiat ogórecznika lekarskiego do dekoracji. Sposób przygotowania: Przekroić melony w połowie poziomo, wyjąć pestki ze środka i wyrzucić. Wydrążyć melony, używając łyżeczki a przełożyć miąższ do miski. Zachować wydrążone skórki. Dodać truskawki, gruszkę i ogórka do miąższu melona w misce. Zostawić kilka plastrów karamboli do dekoracji, a resztę posiekać i dodać do mieszanki. Pokropić owoce likierem pimm's. Dodać posiekaną miętę lub melisę i całość lekko wymieszać. Przykryć folią spożywczą i odstawić na 20 min do lodówki lub chłodne miejsce. Po upływie tego czasu wyrównać łyżeczką nierówności , aby melonowe miseczki były gładkie. Włożyć do środka sałatkę owocową i udekorować kawałkami karamboli oraz kwiatami ogórecznika. Można tę sałatkę przygotować bez alkoholu, wtedy owoce marynuje się wtedy w 1-2 łyżeczkach syropu np z bzu. Sałatkę owocowo-warzywną można przyrządzić na lunch. Trzeba użyć 1 melona, truskawek, ogórka, jabłka zamiast gruszki i 100 gram bezpestkowych białych winogron. ułożyć liście sałaty, trochę rukwi wodnej i posiekanej cebulki dymnej na talerzu i na wierzchu owoce. Dodać trochę twarożku wiejskiego i posypać posiekaną świeżą miętą i podpieczonymi orzeszkami piniowymi.