Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Melisa z anyżem mielonym.

2.0
(2)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

listki melisy 1 saszetka
syrop cukrowy
Anyż nasiona Prymat 1/3 łyżeczki
śmietana 30%
gorąca woda

Porada

Można także przygotować taki napój z dodatkiem anyżu i syropu trzcinowego wykorzystując swoją ulubioną herbatę lub inne zioła do picia jak na przykład rumianek, mięta, czy pokrzywa.

Przepis i sposób przygotowania na: Melisa z anyżem mielonym.

W kubku umieścić torebkę, saszetkę melisy (można też wykorzystać melisę w formie sypanej, ususzonej nie w saszetce) oraz wsypać mielony anyż. Nastawić wodę na gotowanie. Zalać melisę i anyż w kubku gorącą, przegotowaną wodą. Zostawić chwilę zalaną melisę, by się zaparzyła (można przykryć kubek talerzykiem, by napar był intensywniejszy). Do zaparzonej melisy z anyżem dolać śmietankę 30% tłuszczu (jeśli chcemy, by nasz napój był mniej kaloryczny możemy dodać śmietankę o mniejszej zawartości tłuszczu lub mleko o niezbyt wysokim procencie tłuszczu) oraz dodać do kubka słodki syrop - ja wybrałam trzcinowy w takiej ilości, jakiej nam odpowiada, ilość syropu dozujemy wedle tego jakie mamy preferencje co do słodkości napoju (syrop trzcinowy spokojnie można zastąpić miodem lub chociażby syropem klonowym). Zamieszać zawartość kubka i gotowe – można delektować się smakiem melisowego słodkiego napoju, naparu.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak