Przepis i sposób przygotowania na: Melba
Ciasto melba przygotowuje się z masy serowej z zagotowanego mleka i śmietany z jajkami. To dzięki niej melba ma swój niepowtarzalny smak - masa serowa jest delikatna. Dodatkiem do tego ciasta są owoce zalane galaretką - w tym przepisie są to maliny i borówki.
W tym czasie możemy przygotować spód ciasta: tortownicę o średnicy 26 cm wykładamy biszkoptami.
Gdy ser ostygnie, należy go odcedzić z serwatki na gęstym sitku.
Następnie ser przekładamy do miksera i ucieramy z kostką masła do połączenia się składników. Tak przygotowany ser układamy na tortownicę wyłożoną biszkoptami, na serze układam maliny i borówkę amerykańską.
Kolejnym etapem jest przygotowanie 2 galaretek, które rozpuszczam w 800ml wody - przygotowuje je zgodnie z opisem na opakowaniu. Gdy galaretka zaczyna tężeć zalewam nimi owoce.