Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Meksykańskie smażone ciastka

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Lista składników

mąka pszenna 3 szklanki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
sól 1/2 łyżeczki
wiśniówka 1 łyżka
smalec 11 dag
woda 1 szklanka

Dodatkowo

tłuszcz do smażenia

Przepis i sposób przygotowania na: Meksykańskie smażone ciastka

Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i solą w misce, dodać zimny smalec i tak jak robimy kruszonkę połączyć mąkę ze smalcem na koniec dodać alkohol i wodę, zagnieść ciasto i wyrabiać jeszcze na stolnicy kilka minut. Przygotowane ciasto przykryć ściereczką i zostawić na 30 minut, aby odpoczęło. Z ciasta odrywać małe porcje i rozwałkować je na cieniutkie placuszki. W wysokiej patelni rozgrzać tłuszcz do głębokiego smażenia ja użyłam oleju i porcjami smażyć placuszki na złoty kolor w trakcie smażenia na plackach robią się bąble z ciasta i wtedy trzeba wszystkie te większe przebić po usmażeniu odsączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku i posypać spora ilością cukru pudru lub podać z sosem czekoladowym.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Franciszek 25.06.2017 12:54
dobre ciastka

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak