Meksykańskie smażone ciastka

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Lista składników

  • mąka pszenna

    3 szklanki
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka
  • sól

    1/2 łyżeczki
  • wiśniówka

    1 łyżka
  • smalec

    11 dag
  • woda

    1 szklanka

Dodatkowo

  • tłuszcz do smażenia

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i solą w misce, dodać zimny smalec i tak jak robimy kruszonkę połączyć mąkę ze smalcem na koniec dodać alkohol i wodę, zagnieść ciasto i wyrabiać jeszcze na stolnicy kilka minut. Przygotowane ciasto przykryć ściereczką i zostawić na 30 minut, aby odpoczęło. Z ciasta odrywać małe porcje i rozwałkować je na cieniutkie placuszki. W wysokiej patelni rozgrzać tłuszcz do głębokiego smażenia ja użyłam oleju i porcjami smażyć placuszki na złoty kolor w trakcie smażenia na plackach robią się bąble z ciasta i wtedy trzeba wszystkie te większe przebić po usmażeniu odsączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku i posypać spora ilością cukru pudru lub podać z sosem czekoladowym.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Franciszek 25.06.2017 12:54
dobre ciastka

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat