Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Meksykańskie naleśniki zapiekane z serem

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Ciasto nslesnikowe

mąka pszenna 2 szklanki
mąka pełnoziarnista 2 szklanki
woda 3 i 1/4 szklanki
olej 1/4 szklanki
sól szczypta

Ponadto

mięso mielone wołowe 350 g
ser żółty 250 g
cebula czerwona 1 szt
kukurydza pol puszki
pomidory w puszce 1 opakowanie
papryka czerwona 1 szt
czosnek 3 zabki
koncentrat pomidorowy 3 lyzki
Papryka słodka mielona Prymat pol lyzeczki
majeranek pol lyzeczki
Chili pieprz cayenne mielone Prymat do smaku
sól i pieprz do smaku
olej do smażenia

Przepis i sposób przygotowania na: Meksykańskie naleśniki zapiekane z serem

Wszystkie składniki na ciasto naleśnikowe wkładamy do miski i miksujemy aż ciasto będzie gładkie (bez grudek). Ciasto powinno mieć konsystencje rzadkiej śmietany. Następnie smażymy na rozgrzanej patelni bez dodatku tłuszczu z obu stron na rumiany kolor. Z podanych składników zrobiłam 9 naleśników.
Cebule obieramy, siekamy drobno i podsmażamy na oleju. Dodajemy mięso, chwile podsmażamy, a następnie dodajemy pokrojoną w kostkę czerwoną paprykę, pomidory z puszki i dusimy pod przykryciem do miękkości. Farsz co jakiś czas należy podlewać odrobiną wody, aby nie był za suchy. Następnie dodajemy kukurydze, czerwoną fasolkę, koncentrat i przyprawy do smaku. Czosnek obieramy i wyciskamy przez praskę do farszu. Gotowy farsz nakładamy na naleśniki i zwijamy w rulon lub w kieszonkę. Naleśniki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, posypujemy startym serem żółtym i zapiekamy 15 min w 180 stopniach. Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ilka01 09.02.2017 15:54
pyszności :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak