Meksykańskie naleśniki zapiekane z serem

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Ciasto nslesnikowe

  • mąka pszenna

    2 szklanki
  • mąka pełnoziarnista

    2 szklanki
  • woda

    3 i 1/4 szklanki
  • olej

    1/4 szklanki
  • sól

    szczypta

Ponadto

  • mięso mielone wołowe

    350 g
  • ser żółty

    250 g
  • cebula czerwona

    1 szt
  • kukurydza

    pol puszki
  • pomidory w puszce

    1 opakowanie
  • papryka czerwona

    1 szt
  • czosnek

    3 zabki
  • koncentrat pomidorowy

    3 lyzki
  • Papryka słodka mielona Prymat

    pol lyzeczki
  • majeranek

    pol lyzeczki
  • Chili pieprz cayenne mielone Prymat

    do smaku
  • sól i pieprz

    do smaku
  • olej do smażenia

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Wszystkie składniki na ciasto naleśnikowe wkładamy do miski i miksujemy aż ciasto będzie gładkie (bez grudek). Ciasto powinno mieć konsystencje rzadkiej śmietany. Następnie smażymy na rozgrzanej patelni bez dodatku tłuszczu z obu stron na rumiany kolor. Z podanych składników zrobiłam 9 naleśników.
Cebule obieramy, siekamy drobno i podsmażamy na oleju. Dodajemy mięso, chwile podsmażamy, a następnie dodajemy pokrojoną w kostkę czerwoną paprykę, pomidory z puszki i dusimy pod przykryciem do miękkości. Farsz co jakiś czas należy podlewać odrobiną wody, aby nie był za suchy. Następnie dodajemy kukurydze, czerwoną fasolkę, koncentrat i przyprawy do smaku. Czosnek obieramy i wyciskamy przez praskę do farszu. Gotowy farsz nakładamy na naleśniki i zwijamy w rulon lub w kieszonkę. Naleśniki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, posypujemy startym serem żółtym i zapiekamy 15 min w 180 stopniach. Smacznego!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
ilka01 09.02.2017 15:54
pyszności :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat