Meksykańskie ciasto migdałowe

Meksykańskie ciasto migdałowe

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • migdały

  • mąka

  • jajko

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

SKŁADNIKI: 175 g surowych migdałów w skórkach, 225 g niesolonego masła w temperaturze pokojowej, 225 g cukru, 3 jajka, lekko roztrzepane, 1 łyżeczka olejku migdałowego, 1 łyżeczka olejku waniliowego, 9 łyżek zwykłej mąki, szczypta soli, masło do natłuszczania. Po podania: cukier puder, do posypania płatki migdałowe, uprażone

SPOSÓB WYKONANIA: Okrągłą lub kwadratową formę do ciasta posmarować cienko masłem i wyłożyć pergaminem. Rozdrobnić migdały tak, aby przypominały kaszę. Utrzeć masło z cukrem na gładką, puszystą masę. Dodać jajka, migały, olejek migdałowy i olejek waniliowy. Dokładnie wymieszać. Dodać mąkę i sól. Wymieszać. Przełożyć do natłuszczonej formy i wygładzić powierzchnię. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni przez około 40 -50 minut, aż ciasto przy lekkim naciśnięciu będzie mieć konsystencję gąbki. Wyjąć z piekarnika i odstawić do ostygnięcia. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem i ozdobić prażonymi migdałami.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
goofy9 13.10.2011 13:33
na pewno wypróbuję, wygląda pysznie
Ewa104 05.07.2011 19:33
Muszę wypróbować.Pięknie wygląda.
iknkirke 24.10.2010 15:12
mniam

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat