Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Meksykański przekładaniec

3.0
(11)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

tortille 4 szt
kukurydza 1 puszka
groszek konserwowy 1 puszka
ser żółty 1 kostka
papryka czerwona 1 szt
mięso mielone 400 g
cebula 2 szt
czosnek 2 zabki
koncentrat pomidorowy 3 łyżki
przyprawa uniwersalna
Papryka ostra mielona Prymat
pieczarki 200 g
olej 1 łyżka
tłuszcz do formy
keczup pikantny
Chili pieprz cayenne mielone Prymat 1 szt
fasola 1 puszka

Przepis i sposób przygotowania na: Meksykański przekładaniec

Kroki postępowania

1
Na patelni podsmażamy mięso mielone. Dodajemy do niego przecier i doprawimy lekko przyprawa. Ściągamy z patelni i rozgrzewamy na niej olej. Cebule i czosnek obieramy. Cebule kroimy w drobną kosteczkę i wrzucamy na patelnię. Czosnek i suszoną papryczkę bardzo drobno siekamy i dorzucamy na patelnie.
Krok 1 - Meksykański przekładaniec foto
2
Do cebuli dodajemy paprykę pokrojoną w kostke i obrane i pokrojone w plasterki pieczarki. Całość podsmażamy ok 7-8 minut mieszając od czasu do czasu. Po tym czasie dodajemy na patelnię przygotowane mięso, oraz groszek, kukurydze i fasolkę. Całość mieszamy i podsmażamy 10 minut od czasu do czasu mieszając. Pod koniec smażenia doprawiamy papryką i wegeta. Tortownicę smarujemy tłuszczem i układamy na dnie dwie tortille.
Krok 2 - Meksykański przekładaniec foto
3
Na to wykładamy połowę masy warzywno mięsnej. Ser żółty ścieramy na tarce o grubych oczkach i połowę sera układamy na warzywach.
Krok 3 - Meksykański przekładaniec foto
4
Przykrywamy płatem tortilli i wykładamy resztę warzyw, a na warzywa resztę sera. Całość przykrywamy czwartą tortillą. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni i wstawiamy do niego tortownicę.Pieczemy ok 30 minut. Podajemy z keczupem.
Krok 4 - Meksykański przekładaniec foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Agnieszka-87-25 15.01.2014 08:26
pyszności :)
Magula 04.02.2013 14:30
Zapewniam ze lepiej smakuje niz wygląda
miroslawa 04.02.2013 04:04
pyszny torcik w innej wersji
tessinka 03.02.2013 21:29
lubię takie jedzonko
kala9287 03.02.2013 19:44
bardzo fajnie wygląda na pewno spróbuję
leonowie 03.02.2013 18:50
z chęcią wykorzystam przepis.
artur7 03.02.2013 18:38
lubię ostre rzeczy
Monika58 03.02.2013 18:37
apetycznie wygląda
Gracer 03.02.2013 18:34
dobre jedzonko
Konczi 03.02.2013 18:12
fajny pomysł :) lubię meksykańskie jedzonko

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak