Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Meksykański Kapelusz z Sosem Sojowym

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

sos boloński 1 sztuka
ciasto naleśnikowe
mleko 1 szklanka
jajko 3 sztuki
cukier 4 łyżki
sól 1 szczypta
proszek do pieczenia 1 płaska łyżeczka
mąka
Farsz do naleśników:
mięso mielone 0,5 kg
sos sojowy ciemny 1 łyżka
sos chiński słodkie chilli 1 łyżka
czosnek 3 ząbki
jajko 1 sztuka
fasola czerwona z puszki 1 sztuka
sól do smaku
bazylia do smaku
woda gazowana 1 szklanka

Przepis i sposób przygotowania na: Meksykański Kapelusz z Sosem Sojowym

Dodatki:

# 30 dkg pieczarek
# 1 cebula
# 2 łyżki masła
# pieprz
# sól

Naleśniki : Mleko i wodę wlać do miski, dodać cukier, jajka oraz sól i dokładnie wymieszać. Na koniec dodać proszek do pieczenia i mąkę (tak, by ciasto nie było za gęste). Farsz do naleśników: Na rozgrzaną patelnię wyłożyć mięso i smażyć wraz z posiekanym drobno czosnkiem około 10 minut. Czerwona fasolę odcedzić i wrzucić do miski, rozdrobnić widelcem i dodać bazylię, sól oraz pieprz. Do fasoli wrzucić usmażone mięso i poczekać aż wystygnie. Gdy już będzie chłodne dodać jajko i wszystko dokładnie wymieszać Farsz wykładać na naleśniki i zawijać w podstawowy sposób. przed podaniem obsmażyć z obu stron tak, by jajko w środku się ścięło i by naleśnik ładnie się prezentował. Dodatki: Sos boloński Łowicz zagotować w garnuszku lub rondlu. Pieczarki opłukać i umyć pod bieżącą wodą i pokroić (najlepiej w zwykłe plasterki). Cebulę obrać i także pokroić z tym że w pół talarki. Dwie łyżki masła roztopić na patelnię i wrzucić pieczarki, cebulę i doprawić solą oraz pieprzem. Dusić pod przykryciem ok 15-20 min. Naleśniki podawać z sosem i pieczarkami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak