Składniki
kostka
kg
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
dużej łyż.
duża łyż.
ml
mała puszka
łyżeczka
łyżka
szklanka
Przyprawa
-
sól
1-2 łyżeczki -
Papryka słodka mielona Prymat
1-2 łyżeczki -
Chili pieprz cayenne mielone Prymat
1 szczypta -
Kminek mielony Prymat
1/4 łyżeczki -
oregano
1 łyżeczka -
cynamon Prymat
1 szczypta -
goździki mielone
1 szczypta -
Kmin rzymski mielony Prymat
1/4 łyżeczki
makarony conchigilie
-
cannelloni
1 opakowanie ok.30 szt -
oliwa
do naczyń żaroodpornych -
parmezan starty
-
ser żółty
farsz
-
mięso mielone wieprzowe
600 g -
olej do smażenia
2 łyżki -
ząbek czosnku
4 szt -
cebula
2 szt -
kukurydza w puszce
1 szt -
pomidory
2 szt -
koncentrat pomidorowy
80-100 g -
wino białe wytrawne
150 ml -
mąka ziemniaczana
2 łyżki -
woda
1/4 szklanki
Przepis i sposób przygotowania Meksykański farsz mięsny do nadziewania Conchiglie i Cannelloni
Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w drobną kostkę.
Cebulę i czosnek pokroić na drobną kostkę. Podsmażyć na patelni. Dodać mięso mielone, Smażyć na małym ogniu do momentu zrobienia się grudek. Dodać białe wino, wymieszać. Dodać mieszankę przypraw, kukurydzę, pomidory. Wszystko razem smażyć na wolnym ogniu ok. 30 min.
Mąkę ziemniaczaną rozmieszać z wodą. Dodać do farszu. Chwilkę jeszcze poddusić. Zestawić farsz do ostygnięcia.
Makarony ugotować wg. przepisów na opakowaniach.
Dwa naczynia żaroodporne wysmarować oliwą. Makarony faszerować. układać osobno w jednym naczyniu rurki a w drugim muszle.
Posypać startym parmezanem albo innym serem.
Zapiekać w piekarniku ok. 20-30 min,. w temp. 180 st. C.
Smaczego
Komentarze (1)