Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Meksykański farsz mięsny do nadziewania Conchiglie i Cannelloni

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Przyprawa

sól 1-2 łyżeczki
Papryka słodka mielona Prymat 1-2 łyżeczki
Chili pieprz cayenne mielone Prymat 1 szczypta
Kminek mielony Prymat 1/4 łyżeczki
oregano 1 łyżeczka
cynamon Prymat 1 szczypta
goździki mielone 1 szczypta
Kmin rzymski mielony Prymat 1/4 łyżeczki

makarony conchigilie

cannelloni 1 opakowanie ok.30 szt
oliwa do naczyń żaroodpornych
parmezan starty
ser żółty

farsz

mięso mielone wieprzowe 600 g
olej do smażenia 2 łyżki
ząbek czosnku 4 szt
cebula 2 szt
kukurydza w puszce 1 szt
pomidory 2 szt
koncentrat pomidorowy 80-100 g
wino białe wytrawne 150 ml
mąka ziemniaczana 2 łyżki
woda 1/4 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: Meksykański farsz mięsny do nadziewania Conchiglie i Cannelloni

Wszystkie przyprawy wymieszać razem w małej miseczce.
Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w drobną kostkę.
Cebulę i czosnek pokroić na drobną kostkę. Podsmażyć na patelni. Dodać mięso mielone, Smażyć na małym ogniu do momentu zrobienia się grudek. Dodać białe wino, wymieszać. Dodać mieszankę przypraw, kukurydzę, pomidory. Wszystko razem smażyć na wolnym ogniu ok. 30 min.
Mąkę ziemniaczaną rozmieszać z wodą. Dodać do farszu. Chwilkę jeszcze poddusić. Zestawić farsz do ostygnięcia.
Makarony ugotować wg. przepisów na opakowaniach.
Dwa naczynia żaroodporne wysmarować oliwą. Makarony faszerować. układać osobno w jednym naczyniu rurki a w drugim muszle.
Posypać startym parmezanem albo innym serem.
Zapiekać w piekarniku ok. 20-30 min,. w temp. 180 st. C.
Smaczego

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

krokus 15.05.2016 16:19
pyszne, robię podobnie :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak