Meksykańska

Meksykańska

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • kukurydza w puszce

    1 mała
  • fasola czerwona z puszki

    1 mała
  • groszek konserwowy

    4 łyżki
  • mięso mielone

    25 dag
  • cebula

    1 średnia
  • tłuszcz do smażenia

    2-3 łyżki
  • wywar drobiowo-wołowy

    100 ml esencjonalnego
  • Kucharek meksykańska

  • czosnek

    2-3 duży ząbek
  • pieprz kolorowy

  • nachos

  • pomidor

    2 z bazylią w puszce
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Meksykańska

Kroki postępowania

Krok 1 - Meksykańska foto
Mięso mielone przesmażamy na rozgrzanym tłuszczu wraz z obraną i pokrojoną w drobną kostkę cebulą., przekładamy do garnka.
Krok 2 - Meksykańska foto
Pomidory (mogą być również zwykłe pomidory bez bazylii, ale wtedy warto ją dodać osobno) miksujemy i zalewamy nimi usmażone mięso.
Krok 3 - Meksykańska foto
Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i wywar mięsny. Kilka łyżek kukurydzy i czerwonej fasoli zostawiamy do dekoracji, pozostałe dodajemy do zupy, dusimy razem 15-20 minut. Zupę doprawiamy do smaku jarzynką, kolorowym pieprzem oraz pieprzem Cayenne. Gotujemy jeszcze chwilę bez pokrywki, aby nadmiar soku odparował.
Krok 4 - Meksykańska foto
Zupę nalewamy do kwadratowych talerzy. Groszkiem wykładamy przekątne. Z obu stron groszku układamy kukurydzę, którą kładziemy także przez środek talerzy. W centrum wbijamy 3 nachos i w środek wsypujemy czerwoną fasolę. Nachos wbijamy także w rogi talerza. Od razu podajemy do jedzenia. Oczywiście zupę możemy podać także w okrągłych (najlepiej głębokich) talerzach, ale wtedy nachos układamy na środku i przy brzegu naczynia.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (8)

Cukiereczek13 13.07.2012 07:35
smacznie wyglada :)
Wacław 17.11.2011 14:50
urocze i zarazem smaczne,brawo ! :-)
Dorota76 31.10.2011 21:27
super
pacpaw 31.10.2011 21:14
trochę pikanterii w życiu jak i kuchni nie zaszkodzi :o)
sylwia / sytofala 31.10.2011 20:34
uwielbiam , a dekoracja rewelacja
Anna146 31.10.2011 09:27
nachos - super wygląda w takiej potrawie
Lotar 31.10.2011 06:47
wspaniale wygląda
Magdalena67 30.10.2011 22:20
Pysznie.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat