Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Mega kotlety a’la gołąbki

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Składniki

cebula 1 szt
boczek wędzony 100 g
karkówka 300 g
boczniaki 250 g
kapusta włoska 250 g
ryż 300 g
Papryka słodka mielona Prymat 2 łyżki
cząber 1/2 łyżeczki
Majeranek suszony Prymat 1/2 łyżeczki
Tymianek suszony Prymat 1/2 łyżeczki
jajko 2 szt
Bułka tarta klasyczna Prymat 100 g
olej do smażenia

Sos

cebula 4 szt
bulion wołowy 800 ml

Przepis i sposób przygotowania na: Mega kotlety a’la gołąbki

Kapustę szatkujemy, sparzamy.
Grzyby kroimy na mniejsze kawałki.
Na patelni przysmażamy drobno pokrojony boczek, dodajemy drobno posiekaną cebulę, szklimy. Mieszamy w misce z ugotowanym ryżem i mięsem, doprawiamy farsz papryką, majerankiem, tymiankiem, cząbrem, solą i pieprzem.
Wszystkie składniki przekładamy do miski, wbijamy jajka, dodajemy bułkę tarką i dokładnie wyrabiamy. Z farszu formujemy kotlety, podsmażamy na rozgrzanym oleju. Odsączamy z nadmiaru tłuszczu. Przekładamy do naczynia żaroodpornego.

Sos:
Posiekaną cebulę szklimy na oleju, zalewamy bulionem i dusimy przez kilkanaście minut na wolnym ogniu. Zestawiamy z ognia i miksujemy.
Sosem zalewamy kotlety i pieczemy pod przykryciem ok. 30 min. w temp. 180°C

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Malinka 15.03.2017 10:09
Super mięcho!
bertpvd 14.03.2017 21:21
Pyszne kotlety
KORAL 14.03.2017 15:55
fajne, takie lubimy
Konczi 14.03.2017 13:48
wyglądają przepysznie, moje smaki
dodi 14.03.2017 13:26
mniam, mniam
Wafelek2601 14.03.2017 13:18
Bardzo dobre
tobi1989 14.03.2017 12:54
Wspaniałości :)
olkaaa 14.03.2017 12:32
chętnie zrobię
Małgorzata92 14.03.2017 12:25
Fajny pomysł :)
Mniam 14.03.2017 11:38
Rewelacyjne! Aż chce się jeść.
w mojej kuchni 14.03.2017 11:12
oszukane gołąbki, szybko i smacznie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak