Mega kalarepa faszerowana

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ryż

    3 dag
  • koper usiekany

    1/2 szklanki
  • cebula

    1/2 sztuki
  • cebula dymka ze szczypiorkiem

    2 łyżki
  • pomidorki koktajlowe

    10 sztuk
  • olej

    2 łyżki
  • Przyprawa do zup i potraw Kucharek

    1 do smaku
  • pieprz mielony

    1 szczypta
  • sól

    1 szczypta
  • masło

    1 łyżka
  • bulion drobiowy

    1/2 kostki
  • indyk

    10 dag
  • kalarepa

    1 mała szt.
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Mega kalarepa faszerowana foto
Umyć kalarepę . Obciąć twardsze wystające części i spód .Ściąć górę ( ,, czapeczkę "). Wydrążyć łyżeczką miąższ ze środka pozostawiając brzegi grubości ok. 0,5 cm .
Krok 2 - Mega kalarepa faszerowana foto
Ugotować ryż w lekko osolonej wodzie na pół miękko .Cebulę drobno pokroić i usmażyć na złoto .Pomidorki pokroić na ćwiartki , usunąć pestki a miąższ pokroić w kostkę ( połowę odłożyć do dekoracji). Wymieszać mięso , ryż , cebulę, dymkę ,połowę pokrojonych pomidorków z połową pokrojonego koperku. Doprawić do smaku solą , pieprzem i maggi.
Krok 3 - Mega kalarepa faszerowana foto
Nadziać kalarepki ( z górką ) .
Krok 4 - Mega kalarepa faszerowana foto
Przykryć ściętą ,, czapeczką " ( ja przypinam ją wykałaczkami do farszu żeby się nie ruszała ) . Ułożyć w garnku. Zalać wodą - dodać kostkę bulionową. Dołożyć pokrojony w kostkę wydrążony ze środka kalarepki miąższ , resztę kopru . Dusić 40 minut od zagotowania. Sos po wyjęciu kalarepy można zagęścić mąką i zabielić śmietanką - ja tego nie robię .Można też zmiksować i uzyskać kremowy sos kalarepkowy .
Podawać posypując resztą pokrojonych pomidorków i gałązkami kopru.
* Podaję proporcje na 1 sztukę kalarepy .
** U mnie - po całej byśmy nie zjadły więc kroimy na pół . Każdy sam musi określić ile domownicy zjedzą.
Krok 5 - Mega kalarepa faszerowana foto
Od kilku lat pojawiają się w sprzedaży ,, mega kalarepy" . Akurat takie do faszerowania . I co ważne nie są łykowate a miękkie , soczyste . Lubię je bo nadziewając taką kalarepkę mam w zasadzie cały obiad .Nie potrzeba już gotować osobno ziemniaków . Farsz z kalarepki zawiera z reguły ryż ( kuskus , kaszę lub ziemniaki) - sos wytwarza się obok kalarepki . Każdy dostaje swoją porcję czyli 1 kalarepę i już **

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
dwa pokoje z kuchnią 28.11.2013 15:40
mega smacznie :)
Joannasz3190 28.11.2013 13:53
Ciekawe połączenie :)
Milka100 28.11.2013 13:31
super pomysł
iwi 28.11.2013 13:28
Fajny pomysł

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat