Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Mega kalarepa faszerowana

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

ryż 3 dag
koper usiekany 1/2 szklanki
cebula 1/2 sztuki
cebula dymka ze szczypiorkiem 2 łyżki
pomidorki koktajlowe 10 sztuk
olej 2 łyżki
Przyprawa do zup i potraw Kucharek 1 do smaku
pieprz mielony 1 szczypta
sól 1 szczypta
masło 1 łyżka
bulion drobiowy 1/2 kostki
indyk 10 dag
kalarepa 1 mała szt.

Przepis i sposób przygotowania na: Mega kalarepa faszerowana

Kroki postępowania

1
Umyć kalarepę . Obciąć twardsze wystające części i spód .Ściąć górę ( ,, czapeczkę "). Wydrążyć łyżeczką miąższ ze środka pozostawiając brzegi grubości ok. 0,5 cm .
Krok 1 - Mega kalarepa faszerowana foto
2
Ugotować ryż w lekko osolonej wodzie na pół miękko .Cebulę drobno pokroić i usmażyć na złoto .Pomidorki pokroić na ćwiartki , usunąć pestki a miąższ pokroić w kostkę ( połowę odłożyć do dekoracji). Wymieszać mięso , ryż , cebulę, dymkę ,połowę pokrojonych pomidorków z połową pokrojonego koperku. Doprawić do smaku solą , pieprzem i maggi.
Krok 2 - Mega kalarepa faszerowana foto
3
Nadziać kalarepki ( z górką ) .
Krok 3 - Mega kalarepa faszerowana foto
4
Przykryć ściętą ,, czapeczką " ( ja przypinam ją wykałaczkami do farszu żeby się nie ruszała ) . Ułożyć w garnku. Zalać wodą - dodać kostkę bulionową. Dołożyć pokrojony w kostkę wydrążony ze środka kalarepki miąższ , resztę kopru . Dusić 40 minut od zagotowania. Sos po wyjęciu kalarepy można zagęścić mąką i zabielić śmietanką - ja tego nie robię .Można też zmiksować i uzyskać kremowy sos kalarepkowy .
Podawać posypując resztą pokrojonych pomidorków i gałązkami kopru.
* Podaję proporcje na 1 sztukę kalarepy .
** U mnie - po całej byśmy nie zjadły więc kroimy na pół . Każdy sam musi określić ile domownicy zjedzą.
Krok 4 - Mega kalarepa faszerowana foto
5
Od kilku lat pojawiają się w sprzedaży ,, mega kalarepy" . Akurat takie do faszerowania . I co ważne nie są łykowate a miękkie , soczyste . Lubię je bo nadziewając taką kalarepkę mam w zasadzie cały obiad .Nie potrzeba już gotować osobno ziemniaków . Farsz z kalarepki zawiera z reguły ryż ( kuskus , kaszę lub ziemniaki) - sos wytwarza się obok kalarepki . Każdy dostaje swoją porcję czyli 1 kalarepę i już **
Krok 5 - Mega kalarepa faszerowana foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

dwa pokoje z kuchnią 28.11.2013 15:40
mega smacznie :)
Joannasz3190 28.11.2013 13:53
Ciekawe połączenie :)
Milka100 28.11.2013 13:31
super pomysł
iwi 28.11.2013 13:28
Fajny pomysł

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak