Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Mega jabłkowy placek kruchy

2.0
(4)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ciasto

mąka 1/2 kg
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
cukier puder 4 łyżki
woda zimna 4 łyżki
masło 200 g
żółtko jajek 4 szt
olejek wanilinowy

jabłka

jabłka 5 kg
cukier kryształ 4 łyżki
cynamon

Przepis i sposób przygotowania na: Mega jabłkowy placek kruchy


Na stolnice przesiewamy mąkę dodajemy proszek do pieczenia i cukier puder. Mieszamy łyżką . Dodajemy pokrojone drobno zimne masło. Kruszymy ciasto rękami. Dodajemy żółtka i zimna wodę . Wyrabiamy ciasto.Formujemy kulę. Wstawiamy ja do lodówki na ok 30 min. Jabłka obieramy ścieramy na tarce duże oczka. Dodajemy sok z cytryny , cukier i cynamon mieszamy . Ciasto dzielimy na pół. Jedna część rozwałkowujemy. Układamy na dnie blaszki. Nakłuwamy widelcem i podpiekamy. Pieczemy ok 10 min w 180 stopniach. Jabłka lekko odciskamy i układamy na cieście. Resztę ciasta ścieramy na tarce. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy ok 35 min. Po upieczeniu ,zimne ciasto posypujemy cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak