Medove rezy

Medove rezy

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • CIASTO
  • mąka

    4 szklanki
  • cukier

    1 szklanka
  • żółtko jajek

    2 sztuki
  • margaryna

    2 łyżki
  • miód

    3 łyżki
  • śmietana

    4 łyżki
  • MASA
  • mleko

    1 litr
  • cukier

    1 szklanka
  • margaryna

    250 g
  • powidła śliwkowe

    1 słoik
  • grysik

    12 łyżek
  • polewa czekoladowa

    1 opakowanie
  • Soda oczyszczona Prymat

    1,5 łyżeczki
Wyślij składniki na:
Listonic

Przepis i sposób przygotowania Medove rezy

Kroki postępowania

Krok 1 - Medove rezy foto
Na stolnice wysypujemy mąkę, cukier, sodę, dodajemy żółtka śmietanę oraz miód i margarynę. Z podanych składników nagniatamy szybko ciasto. Gotowe gładkie ciasto umieszczamy na talerzyku i wkładamy do lodówki na ok 2 godziny. W tym czasie przygotowujemy masę.
Krok 2 - Medove rezy foto
Mleko wlewamy do garnka i wsypujemy grysik, cały czas mieszamy na małym ogniu, doprowadzając do wrzenia.
Krok 3 - Medove rezy foto
Odstawiamy do przestygnięcia. By nie powstał kożuch na grysiku na grysik kładziemy folię.
Krok 4 - Medove rezy foto
Margarynę ucieramy z cukrem na puch, a następnie dodajemy po łyżce grysiku.
Krok 5 - Medove rezy foto
Gotową masę schładzamy.
Krok 6 - Medove rezy foto
Ciasto dzielimy na 4 części. Każdą część rozwałkowujemy na wielkość blaszki do pieczenia.
Krok 7 - Medove rezy foto
Blachę do pieczenia posypujemy mąką a następnie wkładamy ciasto. Ciasto można dodatkowo nakłuć widelce. Pieczemy każdy płat ciasta osobno ok 15 min w temp. 180'C, aż się ładnie zarumieni.
Krok 8 - Medove rezy foto
Ciasto składamy => ciasto, połowa masy grysikowej, ciasto, powidła śliwkowe, ciasto pozostała masa grysikowa i ciasto. Całość polewamy polewą. Smacznego !!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (14)

IKrakowianka 28.02.2014 18:00
wygląda przepysznie :)
Seba 04.10.2013 13:44
bardzo smaczne
czekoladka_m 16.08.2013 14:19
Pycha, co za precyzja;)
Kuchenka 28.06.2013 16:27
przepiękne
Natalia/tubisiek 14.05.2013 10:09
można go jeść oczami :)
RenataZ-et 11.05.2013 22:25
wygląda idealnie :)
bietka 15.08.2012 08:21
pyszne, polecam:)
AGNIESZKA144 07.08.2012 17:42
super, warty spróbowania
Wiesława1 30.07.2012 18:30
aż ślinka cieknie
caralajna 28.07.2012 07:22
kuszący

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat