Medaliony ze schabu z mandarynkami

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mandarynki

    3 sztuki
  • vermut

    3 łyżki
  • biały cukier

    1 łyżeczka
  • mąka pszenna

    3 łyżki
  • szałwia

    1 pęczek
  • rozmaryn

    1 gałązka
  • oliwa

  • czarny pieprz mielony Prymat

    1/2 łyżeczki
  • sól

  • schab

    4 (medaliony)
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

1. Igiełki rozmarynu (bez łodygi), szałwię, mąkę, sól i pieprz miksujemy w blenderze. W tak przygotowanej panierce obtaczamy lekko rozbite medaliony.
2. Na patelni rozgrzewamy 4 łyżki oliwy, smażymy medaliony przez około 4 minuty z każdej strony. Zdejmujemy z patelni o odstawiamy w ciepłe miejsce.
3. Pod patelnią zwiększamy ogień. Na patelnię wlewamy wermut a po minucie sok wyciśnięty z mandarynek oraz cukier. Całość dokładnie mieszamy, zmniejszamy ogień i redukujemy przez minutę. Medaliony polewamy sosem i natychmiast podajemy z ulubionymi dodatkami i zieloną sałatą.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (11)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Ela15 22.11.2012 13:27
pyszne
Botwinka 09.11.2012 19:00
pyszności
magduś83 29.10.2012 20:04
zachęcające danie :)
magduś83 29.10.2012 20:04
zachęcające danie :)
Dorian 02.09.2012 12:41
apetyczny
dagmara020 25.08.2012 14:51
świetne przepisy co jeden to bardziej mi się podoba
smerfetka79 16.08.2012 11:39
ciekawy przepis
Agata B 21.05.2012 14:04
mmm muszą być wyśmienite :))) masz bardzo ładne zdjęcia:)
KasiaK90 10.05.2012 08:14
wyglądają smacznie
gosia561 05.05.2012 22:12
fajne

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat