Medaliony z polędwicy wołowej z serem pleśniowym i grillowanymi warzywami z sosem jogurtowym

Medaliony z polędwicy wołowej z serem pleśniowym i grillowanymi warzywami z sosem jogurtowym

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

mała puszka

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • polędwica wołowa

    800 g
  • oliwa

    100 ml
  • Stek z grilla Prymat

    3 g
  • ser pleśniowy

    120 g
  • cukinia

    1 szt
  • bakłażan

    1 szt
  • Sól czosnkowa jodowana Prymat

    3 g
  • żółta papryka

    1/2 szt
  • zielona papryka

    1/2 szt
  • pomidorki cherry

    4 szt
  • awokado

    1 szt
  • sok z cytryny

    10 ml
  • liść mięty

    1 szt
  • jogurt gęsty

    200 ml
  • papryka czerwona

    1/2 szt
  • Sos sałatkowy grecki ziołowo-czosnkowy Prymat

    30 ml
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Medaliony z polędwicy wołowej z serem pleśniowym i grillowanymi warzywami z sosem jogurtowym

Oczyszczoną, umytą i osuszoną papierowym ręcznikiem polędwicę wołową pokroić na 8 równych medalionów. W każdym kawałku mięsa zrobić kieszeń i wypełnić ją plastrem sera pleśniowego. Wołowinę zamarynować w oliwie z oliwek połączonej z gruboziarnistą przyprawą do steku i odstawić na godzinę do lodówki.
Umytą paprykę piec na grillu do momentu, aż skórka mocno się zrumieni. Następnie każdą paprykę owinąć folią spożywczą i odstawić na 20 minut. Po upływie tego czasu odwinąć paprykę z folii, pokroić na 4 części, obrać ze skórki i oczyścić z nasion.
Cukinię i bakłażana pokroić na plastry grubości 1 cm, oprószyć solą i osuszyć papierowym ręcznikiem. Następnie wszystkie warzywa skropić oliwą z oliwek i oprószyć ziołową przyprawą do grilla Prymat.
Awokado obrać, pokroić w kostkę, skropić sokiem z cytryny i połączyć z jogurtem, sosem greckim Prymat oraz posiekaną miętą.
Mięso wyjąć z marynaty i piec na grillu przez około 5 minut po każdej ze stron. Warzywa przełożyć na aluminiową tackę do grillowania i piec wraz z mięsem.
Grillowane jarzyny ułożyć na talerzach, na nich umieścić soczysty kawałek wołowiny. Danie podawać z sosem jogurtowym i grillowanym chlebem pita.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (6)

Magdalena80 15.05.2011 23:29
brzmi naprawdę zachęcająco...
Jaheira11 14.04.2011 23:29
ciekawe połączenie
szajba2 04.03.2011 15:10
nie jadam spleśniałych serów
Tika4444 20.01.2011 11:59
bardzo fajne
Barbara55 14.11.2010 15:43
fajne tylko pleśń nie potrzebna
Patrycja40 20.06.2010 12:45
smaczne

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat