Składniki
kg
kostka
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
mała puszka
duża łyż.
ml
dużej łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
polędwica wołowa
800 g -
oliwa
100 ml -
Stek z grilla Prymat
3 g -
ser pleśniowy
120 g -
cukinia
1 szt -
bakłażan
1 szt -
Sól czosnkowa jodowana Prymat
3 g -
żółta papryka
1/2 szt -
zielona papryka
1/2 szt -
pomidorki cherry
4 szt -
awokado
1 szt -
sok z cytryny
10 ml -
liść mięty
1 szt -
jogurt gęsty
200 ml -
papryka czerwona
1/2 szt -
Sos sałatkowy grecki ziołowo-czosnkowy Prymat
30 ml
Przepis i sposób przygotowania Medaliony z polędwicy wołowej z serem pleśniowym i grillowanymi warzywami z sosem jogurtowym
Umytą paprykę piec na grillu do momentu, aż skórka mocno się zrumieni. Następnie każdą paprykę owinąć folią spożywczą i odstawić na 20 minut. Po upływie tego czasu odwinąć paprykę z folii, pokroić na 4 części, obrać ze skórki i oczyścić z nasion.
Cukinię i bakłażana pokroić na plastry grubości 1 cm, oprószyć solą i osuszyć papierowym ręcznikiem. Następnie wszystkie warzywa skropić oliwą z oliwek i oprószyć ziołową przyprawą do grilla Prymat.
Awokado obrać, pokroić w kostkę, skropić sokiem z cytryny i połączyć z jogurtem, sosem greckim Prymat oraz posiekaną miętą.
Mięso wyjąć z marynaty i piec na grillu przez około 5 minut po każdej ze stron. Warzywa przełożyć na aluminiową tackę do grillowania i piec wraz z mięsem.
Grillowane jarzyny ułożyć na talerzach, na nich umieścić soczysty kawałek wołowiny. Danie podawać z sosem jogurtowym i grillowanym chlebem pita.
Komentarze (6)