Medaliony z kurek

Czas przygotowania:
45 min

Ilość porcji:
3 - 4

Aromatyczne medaliony ze świeżych kurek.
Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Medaliony

  • kurki

    50 dag
  • jajko

    3 sztuki
  • Bułka tarta klasyczna Prymat

    0.5 szklanki
  • natka pietruszki

    1 łyżka
  • mąka

    1 łyżka
  • sól do smaku

    0.5 łyżeczka
  • Pieprz czarny mielony Prymat

    5 szczypt
  • rozmaryn

    2 szczypty

Dodatkowo

  • masło do smażenia

    4 łyżki
  • olej do smażenia

    125 mililitrów
  • Bułka tarta klasyczna Prymat

    0.5 szklanka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Oczyszczone i umyte kurki drobno siekamy, a następnie smażymy na 4 łyżkach masła i studzimy. Do kurek wbijamy jajka, dodajemy tartą bułkę i doprawiamy masę przyprawami.
Gdyby masa była rzadka dodajemy łyżkę mąki, zieleninę i dokładnie mieszamy. Formujemy mokrą ręką medalioniki i obtaczamy je w tartej bułce. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy je z obu stron.

ben-ka
Do wykonania medalionów możemy wykorzystać inne leśne grzyby.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat