Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Medaliony z kurek

2.0
(5)
Czas
Czas: 45 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.
Aromatyczne medaliony ze świeżych kurek.

Składniki:

Medaliony

kurki 50 dag
jajko 3 sztuki
Bułka tarta klasyczna Prymat 0.5 szklanki
natka pietruszki 1 łyżka
mąka 1 łyżka
sól do smaku 0.5 łyżeczka
Pieprz czarny mielony Prymat 5 szczypt
rozmaryn 2 szczypty

Dodatkowo

masło do smażenia 4 łyżki
olej do smażenia 125 mililitrów
Bułka tarta klasyczna Prymat 0.5 szklanka

Porada

Do wykonania medalionów możemy wykorzystać inne leśne grzyby.

Przepis i sposób przygotowania na: Medaliony z kurek

Oczyszczone i umyte kurki drobno siekamy, a następnie smażymy na 4 łyżkach masła i studzimy. Do kurek wbijamy jajka, dodajemy tartą bułkę i doprawiamy masę przyprawami.
Gdyby masa była rzadka dodajemy łyżkę mąki, zieleninę i dokładnie mieszamy. Formujemy mokrą ręką medalioniki i obtaczamy je w tartej bułce. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy je z obu stron.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak