Składniki
kg
kostka
g
gramów
gniazd
mała łyż.
duża łyż.
ml
dużej łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
Medaliony
-
kurki
50 dag -
jajko
3 sztuki -
Bułka tarta klasyczna Prymat
0.5 szklanki -
natka pietruszki
1 łyżka -
mąka
1 łyżka -
sól do smaku
0.5 łyżeczka -
Pieprz czarny mielony Prymat
5 szczypt -
rozmaryn
2 szczypty
Dodatkowo
-
masło do smażenia
4 łyżki -
olej do smażenia
125 mililitrów -
Bułka tarta klasyczna Prymat
0.5 szklanka
Sposób przygotowania
Oczyszczone i umyte kurki drobno siekamy, a następnie smażymy na 4 łyżkach masła i studzimy. Do kurek wbijamy jajka, dodajemy tartą bułkę i doprawiamy masę przyprawami.
Gdyby masa była rzadka dodajemy łyżkę mąki, zieleninę i dokładnie mieszamy. Formujemy mokrą ręką medalioniki i obtaczamy je w tartej bułce. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy je z obu stron.
Do wykonania medalionów możemy wykorzystać inne leśne grzyby.![]()
Komentarze (0)
Nie masz konta? Zarejestruj się