Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Medaliony z indyka w sosie śmietanowo-pieprzowym

3.0
(12)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

polędwica z indyka 400 g
wrzątek 1 szklanka
Pieprz kolorowy ziarnisty Prymat 1 czubata łyżka
skrobia ziemniaczana 1 płaska łyżka
śmietana 18 proc 200 g
sól
Pieprz czarny Prymat w młynku
olej do smażenia

Porada

Olej do smażenia możemy zastąpić oliwą.

Przepis i sposób przygotowania na: Medaliony z indyka w sosie śmietanowo-pieprzowym

1. Mięso myjemy, oczyszczamy z błon, osuszamy na papierowym ręczniku. Kroimy w plastry, które lekko rozbijamy przez folię. Medaliony nacieramy solą i świeżo zmielonym pieprzem. Obsmażamy na oleju, na rumiano po ok 2 minuty z każdej strony.

2. Po obsmażeniu mięso zalewamy wrzątkiem. Wrzucamy pieprz kolorowy i dusimy na wolnym ogniu pod przykryciem przez 15 minut. Dodajemy śmietankę i dusimy kolejne 10 minut. Sos próbujemy, w razie potrzeby doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem.

3. Skrobię rozrabiamy z odrobiną wody, ciągle mieszając wlewamy do sosu. Dokładnie mieszamy, zagotowujemy. Zdejmujemy z ognia. Podajemy z ulubionym makaronem. Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Babeczka35 06.03.2016 15:34
Pyszne danie.
kotur 06.03.2016 10:46
pysznie wyglądają!
KORAL 06.03.2016 10:41
Świetny sos , taki lubię

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak