Medaliony z indyka w limonkowo-winnym sosie

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • limonka

    2 sztuki
  • półsłodkie białe wino

    250 ml
  • mąka pszenna

    2 łyżki
  • Świeża szałwia

    1 pęczek
  • Pieprz czarny mielony Prymat

    1 łyżeczka
  • sól

    1 łyżeczka
  • indyk

    4 medaliony
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

1. Medaliony delikatnie rozbić ręką, przyprawić solą i pieprzem a następnie obtoczyć w mące z obu stron. Na patelni rozgrzać 4 łyżki oliwy i smażyć medaliony na średnim ogniu przez 3 minuty z każdej strony. Zdjąć z patelni i odstawić w ciepłe miejsce.
2. Pod patelnią zwiększyć płomień. Wlać wino, dodać liście szałwii i gotować przez 1 minutę nie mieszając. Następnie całość wymieszać włącznie z tym co przywarło do dna patelni. Dodać sok z jednej limonki oraz drugą pokrojoną w cienkie plasterki. Gotować jeszcze przez minutę.
3. Medaliony polać sosem i podawać natychmiast z ryżem i ulubioną sałatą.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (11)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
IZABELA29 25.09.2012 08:18
w sosie brzmi apetycznie
ben-ka 24.09.2012 19:13
To musi być bardzo aromatyczna potrawa,wygląda mega smacznie!
Magda60 16.09.2012 21:33
smakowite
Juleczka20 27.05.2012 08:42
wspaniałe:)
Ziabela 16.04.2012 13:52
ciekawe połączenie;)
ajres 15.04.2012 21:19
swietne
MagdaXXX 11.04.2012 14:17
mniam
Justyna Jussstiii 15.03.2012 11:40
super
Joanna46 15.03.2012 08:41
Ciekawa propozycja.
Paweł10 14.03.2012 20:24
jakie pychotki :-)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat