Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Medaliony z indyka w limonkowo-winnym sosie

3.0
(13)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

limonka 2 sztuki
półsłodkie białe wino 250 ml
mąka pszenna 2 łyżki
Świeża szałwia 1 pęczek
Pieprz czarny mielony Prymat 1 łyżeczka
sól 1 łyżeczka
indyk 4 medaliony

Przepis i sposób przygotowania na: Medaliony z indyka w limonkowo-winnym sosie

1. Medaliony delikatnie rozbić ręką, przyprawić solą i pieprzem a następnie obtoczyć w mące z obu stron. Na patelni rozgrzać 4 łyżki oliwy i smażyć medaliony na średnim ogniu przez 3 minuty z każdej strony. Zdjąć z patelni i odstawić w ciepłe miejsce.
2. Pod patelnią zwiększyć płomień. Wlać wino, dodać liście szałwii i gotować przez 1 minutę nie mieszając. Następnie całość wymieszać włącznie z tym co przywarło do dna patelni. Dodać sok z jednej limonki oraz drugą pokrojoną w cienkie plasterki. Gotować jeszcze przez minutę.
3. Medaliony polać sosem i podawać natychmiast z ryżem i ulubioną sałatą.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IZABELA29 25.09.2012 08:18
w sosie brzmi apetycznie
ben-ka 24.09.2012 19:13
To musi być bardzo aromatyczna potrawa,wygląda mega smacznie!
Magda60 16.09.2012 21:33
smakowite
Juleczka20 27.05.2012 08:42
wspaniałe:)
Ziabela 16.04.2012 13:52
ciekawe połączenie;)
ajres 15.04.2012 21:19
swietne
MagdaXXX 11.04.2012 14:17
mniam
Justyna Jussstiii 15.03.2012 11:40
super
Joanna46 15.03.2012 08:41
Ciekawa propozycja.
Paweł10 14.03.2012 20:24
jakie pychotki :-)
Paweł10 14.03.2012 20:24
jakie pychotki :-)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak